"Daca NATO trebuie sa ramana cea mai mare alianta de securitate si sa apere interesele in acest domeniu pentru membrii sai ea trebuie sa continue sa evolueze, iar aceasta evolutie trebuie sa treaca prin extindere", a declarat liderul republican al comisiei pentru Afaceri Externe, Richard Lugar.

Potrivit acestuia, "perspectiva unei aderari la NATO determina democratiile emergente sa inregistreze progrese majore in domenii ca statul de drept si societatea civila". Cele 26 de state membre NATO si-au dat in septembrie acordul pentru un dialog intensificat intre Alianta si Georgia, etapa catre aderare. Decizia a iritat Rusia, iar in urma cu o luna un responsabil NATO aflat la Moscova a spus ca Tbilisi este inca departe de a se integra. In schimb, trei state din Balcani - Croatia, Macedonia si Albania - sunt mai avansate in procesul de aderare.

Beneficiind de sustinerea Statelor Unite, integrarea lor este considerata posibila in urmatorii ani. "In urma cu trei ani, Senatul american a votat in unanimitate pentru aderarea a sapte state la NATO", a reamintit Lugar. "Astazi Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia sunt printre cei mai apropiati aliati ai nostri in razboiul impotriva terorismului.