Politia irlandeza creda ca Armata Republicana Irlandeza, vrea sa cumpere o banca in Bulgaria

In cadrul unei anchete asupra unor operatiuni de spalare a banilor, atribuite Armatei Republicane Irlandeze (IRA), politia irlandeza va urmari ramificatiile internationale ale acestora, deplasandu-se in tarile vizate.

Urmele operatiunilor duc in mai multe tari, dar in special in Bulgaria, noteaza Rompres. Potrivit dezvaluirilor facute ziarului The Daily Telegraph de surse ale fortelor britanice de securitate, IRA incearca sa stabileasca contacte si sa achizitioneze o banca bulgara, destinata spalarii de bani. actionand in comun cu o grupare mafiota din aceasta tara. Operatiunile bancare ar trebui sa continue pana in anul 2007, cand Bulgaria va adera la Uniunea Europeana si va fi impus un control mai strict. Un comisar de politie a confirmat ca o echipa de politisti britanici lucreaza in strainatate, dar nu a dat alte detalii.

Afacerea de spalare de bani a fost scoasa la iveala dupa ce fortele de securitate irlandeze au descoperit un traficant de arme bulgar. Politia crede ca, prin intermediul bancii, IRA ar putea spala pana la 30 milioane de lire sterline pe an.

Saptamana trecuta, in cursul unei razii a Garzii impotriva mediilor republicane clandestine, au fost capturate, in total, peste trei milioane de lire (4,25 milioane de euro). Seful Garzii spera sa stabileasca legatura intre aceasta captura si jaful comis in 20 decembrie la Belfast, cand au fost furate de la Northern Bank 26,5 milioane de lire.

Liderii Sinn Fein, Gerry Adams, Martin McGuinness si Martin Ferris au dezmintit categoric - luni - ca ar fi sefi sau membri ai IRA, asa cum au fost acuzati de catre ministrul Justitiei din Irlanda, Michael McDowell. "Implicarea noastra in procesul de pace se face in calitate de conducatori ai Sinn Fein (aripa politica a IRA - n.r.) si reprezentanti alesi ai comitatelor nord-irlandeze; intalnirile din trecut cu Consiliul militar al IRA au avut drept scop incercarile de a debloca procesul de pace prin propuneri", au declarat ei intr-un comunicat comun. Adams, McGuinness si Ferris l-au acuzat pe ministrul Justitiei de abuz de putere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.