In cadrul audierilor pe care influenta Comisie a Fortelor Armate a Senatului SUA le-a programat in privinta spinoasei probleme irakiene a fost convocat si generalul Michael Hayden, care detine postul de director al CIA de cateva luni, el succedandu-i, la 8 mai, lui J. Goss, care demisionase.

Vorbind in fata membrilor comisiei, Hayden a zugravit in termeni foarte intunecati dificultatile cu care se confrunta la ora actuala guvernul de la Bagdad. Potrivit lui, acesta se zbate intre divergentele confesionale, incompetenta si coruptia cadrelor oficiale si prezenta Al-Qaida. Adept al analizei profunde, bazata pe informatii certe si date incontestabile, cel care a stat cel mai mult la conducerea NSA n-a ezitat sa spuna lucrurilor pe nume: "Divergentele interne si luptele pentru putere dintre siiti fac astfel incat conducatorii siiti iau foarte greu masuri ce ar putea duce la diminuarea temerilor sunnitilor ca vor fi dominati".

Asumandu-si un risc urias, el a precizat ca, la fata locului, realitatea e foarte dura: "Militiile siite radicale (cum ar fi, de pilda, cele ale lui Moqtada Sadr, un violent antiamerican, care indeamna constant la combaterea "ocupantului" strain - n.n.) si grupurile disidente alimenteaza violenta, in vreme ce ucigasele atacuri sunnite ii determina chiar si pe siitii moderati sa se indoiasca de posibilitatea reconcilierii nationale".