Iranul va fi „complet nuclearizat” pina in martie, promite Ahmadinejad. AIEA crede ca Teheranul nu a facut multe progrese in imbogatirea uraniului, dar prezenta plutoniului e ingrijoratoare.

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad (foto) a promis natiunii sale, intr-o conferinta de presa, ca pina la sfirsitul anului (care are loc pentru iranieni in martie 2007) va avea loc o "sarbatorire a nuclearizarii totale a Iranului".

In plus, Ahmadinejad a declarat ca SUA si aliatii lor au "cazut in sfirsit de acord sa traiasca cu un Iran care detine ciclul de producere a combustibilului nuclear", desi se studiaza impunerea de sanctiuni ONU Iranului pentru refuzul de a renunta la imbogatirea nucleara. Presedintele Ahmadinejad a promis ca vor fi construite in viitor 60.000 de centrifugi pentru imbogatirea uraniului. Aceasta cifra este deja mai mare decit cele 54.000 de centrifugi pe care Teheranul stabilise ca le va construi.

3.000 de centrifugi

Nuclearizarea totala, adica la nivel industrial, promisa de Ahmadinejad, ar insemna functionarea a 3.000 de centrifugi pina in martie. Cu toate acestea, un raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), transmis marti guvernatorilor acestui organism si obtinut de cotidianul "Financial Times", arata ca, pina acum, Iranul foloseste doua cascade cuprinzind 164 de centrifugi fiecare, pentru obtinerea de combustibil nuclear.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.