Mafia din Italia isi consolideaza puterea investind sumele obtinute din activitati ilicite in companiile energetice listate la Bursa din Frankfurt si in societatea rusa Gazprom, a anuntat simbata o publicatie germana.

Anchetatorii germani de specialitate au descoperit ca gazul, contractele publice si reciclarea gunoaielor sint noile "afaceri de acoperire" pentru sute de milioane de euro spalati de familiile mafiote implicate la nivel international in traficul de droguri si diverse alte activitati criminale. Este pentru prima oara cind se descopera ca mafia italiana investeste sume obtinute din activitati ilicite intr-o firma ruseasca.

Gazprom este un concern rus, controlat de stat, care produce si transporta gaze naturale. Din 1954, gigantul rus este primul exploatator si primul exportator al gazului in lume. In prezent, Gazprom asigura un sfert din nevoile de gaze naturale ale Europei, fiind - ca valoare de piata - a treia companie din lume, depasind si corporatia americana Microsoft.

Compania rusa ar putea deveni, pina la sfirsitul secolului, lider mondial in domeniul productiei de petrol si gaze. Recent, presedintele Vladimir Putin a spus ca tara sa planuieste sa faca din Germania punctul central pentru exporturile de gaze. Este posibil ca, tocmai in acest scop, fostul cancelar german, Gerhard Schroeder sa fi fost numit in fruntea consiliului de supraveghere al noului grup energetic North European Gas Company, detinut in proportie de 51 la suta de Gazprom. Prin urmare, faptul ca mafia s-a decis sa cumpere actiuni Gazprom de la Bursa din Berlin nu e chiar o intimplare.
Tentaculele caracatitei in Germania

Citind un raport secret al serviciilor de informatii externe ale Germaniei (BND), cotidianul "Berliner Zeitung" a scris ca Mafia calabreza, cunoscuta sub numele de "Ndrangheta", foloseste bursele din Germania pentru a investi sume obtinute din traficul de droguri si arme. Si Camorra, mafia din Napoli, a investit o parte importanta a profiturilor sale in hoteluri, restaurante si in sectorul imobiliar din Germania, mai ales in partea de est a tarii si in zona de coasta de la Marea Baltica.

Mai multe dintre gruparile "caracatitei" au investit in Gazprom, societate detinuta in proportie de 6,4 la suta de liderul german de pe piata de profil, E.ON-Ruhrgas. Potrivit raportului BND, doua clanuri ale Mafiei calabreze sint puternic reprezentate in Germania, fiind implicate in traficul cu arme din Elvetia si Germania, operatiuni desfasurate in colaborare cu grupurile mafiote albaneze. Gruparile mafiote sint de asemenea implicate in vaste operatiuni de spalare de bani, acestea cumparind pachete importante de actiuni ale unor companii listate la Bursa din Frankfurt, in mod special ale societatilor energetice, a scris cotidianul german.

"Ndraghenta" este specializata in traficul de droguri, protectia afacerilor si in tranzactii imobiliare. Baza sa este in Calabria, in Italia, dar isi extinde tentaculele in Germania, Franta, Belgia, Olanda, Albania, Turcia, America de Nord si America de Sud, nordul Africii si chiar in Australia. Faptul ca acum vizeaza la o extindere spre Moscova ar putea fi semnul unor legaturi strinse intre mafia din Italia si cea din Rusia.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.