Presedintele american se va intilni, astazi, la Casa Alba, cu membrii Grupului de studiu asupra Irakului, o comisie independenta, formata din mai multe personalitati care lucreaza la redactarea unui set de propuneri privind situatia din Irak, sub conducerea fostului secretar de stat James Baker.

Scopul intilnirii: stabilirea liniilor generale ale strategiei americane privind pacificarea regiunii. Robert Gates, viitorul sef al Pentagonului, a facut si el parte din acest grup si, chiar inainte de nominalizare, a efectuat o inspectie in Irak, pentru a afla de la conducatorii armatelor aliate care este adevarata situatie in aceasta tara.

Presedintele american a oferit, inca de simbata, un indiciu privind iminenta schimbare a politicii sale in Irak, declarind ca tocmai alegerea lui Robert Gates pentru functia de secretar al Apararii, pe care l-a descris drept "agentul schimbarii", arata cit de mult se bazeaza Casa Alba pe concluziile acestei comisii. George W. Bush a declarat ca este hotarit sa combata terorismul si a precizat ca Irakul va ramine "frontul central al acestui razboi", in pofida noii structuri a clasei politice americane.

Bush va veni pregatit la aceasta intilnire si mizeaza pe rapoartele unui alt grup, format din oficiali militari de rang ai Statelor Unite, care de mai multe zile efectueaza revizuirea in amanunt a strategiei din Irak. Seful Statului Major Inter-arme, generalul Peter Pace, a format o echipa din cei mai straluciti strategi militari pe care i-a insarcinat cu analizarea dintr-o perspectiva noua a situatiilor din Irak, Afganistan si din alte zone critice.

Printre ideile discutate de cei 12 ofiteri cu rezultate deosebite pe cimpul de lupta se numara si cresterea numarului membrilor fortelor de securitate irakiene, implicarea SUA pentru antrenarea si echiparea acestora precum si reducerea fortelor americane in Irak. Cele doua comisii nu s-au intilnit niciodata pina astazi. Ambele grupuri pleaca de la doua realitati: pina acum, in Irak au murit peste 150.000 de irakieni si 2.850 de americani.

Propunerile celor doua grupuri se vor "infrunta" pentru prima oara, iar arbitrul intilnirii va fi, se pare, chiar Robert Gates. Acesta, in cadrul vizitei efectuate in Irak, a aflat direct de la ofiterii de pe teren care sint nevoile armatei americane si s-a declarat "uluit" de cite "greseli absurde s-au comis in acest razboi". Analistii spun ca, dupa intilnirea de miine, situatia din Irak se va schimba radical. Se estimeaza ca presedintele Bush se va opune unei impartiri a Irakului in trei state, dar nu va refuza inlocuirea treptata a armatei americane cu cea irakiana. Militarii americani vor preda Irakul viitoarei armate irakiene.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.