O plangere oficiala impotriva fostului secretar al Apararii va fi depusa saptamana viitoare, la un tribunal din Germania, de catre Centrul pentru Drepturi Constitutionale. Daca plangerea va fi aprobata, Rumsfeld va fi judecat pentru rolul avut in tratamentul aplicat detinutilor de la centrul de detentie din Cuba, dar si celor din inchisoarea irakiana Abu Ghraib.

Asociatia avocatilor, cu sediul la New York, a indicat intr-un comunicat ca vor fi depuse plangeri si impotriva procurorului general al Statelor Unite, Alberto Gonzalez, a fostului sef al CIA, George Tenet, precum si a altor inalti responsabili americani. Centrul pentru Drepturi Constitutionale a ales un tribunal german in numele legii jurisdictiei universale, care a permis, de exemplu, urmarirea in justitie in Spania a fostului presedinte cilian Augusto Pinochet. Centrul a precizat ca Federatia Internationala a drepturilor omului, precum si alte asociatii de acest fel s-au asociat pentru a depune aceasta plangere.

Centrul a cerut procurorilor germani sa il aduca in fata justitiei pe Rumsfeld si in 2004, in cazul abuzurilor savarsite de militarii americani asupra detinutilor irakieni de la Abu Ghraib. Procurorii germani au renuntat insa la caz. Rumsfeld a demisionat miercuri, dupa aproape sase ani, din functia de secretar al Apararii, cand opozitia democrata a preluat controlul in Congresul american, in urma alegerilor legislative.