"Atunci am crezut orbeste ca Germania, pana la capitularea sa neconditionata, avea motive sa faca razboi. Din acesta cauza am urmat si eu drumul sutelor de mii de germani de varsta mea", a adaugat el.

"Sunt constient de ranile pe care sigla SS-ului le deschide in amintirile locuitorilor Israelului si, de aceea, voi purta pe frunte de acum, pana la sfarsitul zilelor mele, marca acestui dublu S", a afirmat Grass.

"As vrea, totusi, sa cer ca viata mea, plina de schimbari de atunci cand aveam 17 ani, si ansamblul operei mele de scriitor, artist si cetatean angajat in tara sa fie luate in considerare", a concluzionat scriitorul. GŁnter Grass a anuntat intr-un interviu publicat in august de "Frankfurter Allgemeine Zeitung" marturisirea socanta pe care o continea autobiografia sa "Curatand cepe", care urma sa fie publicata cu cateva saptamani mai tarziu: a fost inrolat in Waffen S.S. la varsta de 17 ani.

Grass a spus ca secretul l-a apasat si ca acesta este unul din motivele pentru care a scris cartea autobiografica. GŁnter Grass (78 de ani) este poet, nuvelist, dramaturg, sculptor, romancier si grafician.
A debutat in 1956 cu volumul de versuri "Avantajele gainilor-girueta". In 1960 a publicat "Toba de tinichea", carte ce a devinit un bestseller mondial, a fost ecranizata de Volker Schlondorf in 1979 si a primit Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Printre romanele sale se numara "Pisica si soarecele" (1961), "Anii cainelui" (1963) si "Cambula" (1977). In 1999 Grass a primit premiul Nobel pentru literatura.