Rumsfeld achita nota de plata pentru razboiul din Irak, in vreme de republicanii pierd majoritatea si in Senat
Vantul schimbarilor bate cu putere la Washington, dupa succesul spectaculos al Partidului Democrat, care detine acum controlul nu numai asupra Camerei Reprezentantilor, ci si in Senat. Prima victima este ministrul apararii, Donald Rumsfeld, arhitectul razboiului in Irak, care si-a inaintat demisia la numai cateva zile dupa ce Bush declarase ca nu are nici cea mai mica intentie sa renunte la serviciile sale.
Dupa ce presedintele Bush a recunoscut ca republicanii au iesit "snopiti" in alegerile de marti, s-a facut simtita nevoia unor tapi ispasitori, si primul dintre acestia nu putea fi decat Rumsfeld, ca urmare a dezastrului irakian. Omul al carui nume se identificase cu razboiul din aceasta parte a lumii, cu doctrina loviturilor preventive impotriva inamicilor prezumtivi ai Americii si cu metodele de interogare dure, mergand pana la autorizarea torturii impotriva suspectilor de terorism, s-a vazut nevoit sa iasa din scena, pentru a limita cat de cat daunele aduse Administratiei Bush in cei doi ani pe care ii mai are la dispozitie.

Pozitia lui Rumsfeld devenise tot mai precara, dupa ce impotriva lui s-au rasculat insasi cadrele militare de frunte ale Pentagonului, care l-au criticat vehement intr-un editorial publicat concomitent in mai multe ziare ale fortelor armate. El risca acum o umilinta si mai mare, in conditiile in care organizatiile americane de aparare a drepturilor omului au cerut darea sa in judecata pentru a raspunde de tratamentele barbare acordate detinutilor din inchisorile de la Abu Ghraib si Guantanamo.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.