Ziarul bulgar "Dnevnik" si-a intrebat cititorii plimbati prin strainatate care sint obiceiurile ciudate pe care le-au intilnit in tarile din Uniunea Europeana. "Cotidianul" s-a interesat si raspunde.

Trotuar si afectiune

In Austria, domnisoarele de onoare au obligatia de a fi imbracate cit mai asemanator cu mireasa. Nu pentru a o eclipsa, ci pentru a distrage spiritele rele care ar putea-o ataca. Aceeasi tara, dar si Olanda au pus piciorul in prag in ceea ce priveste nevoile fiziologice ale pietonilor. Cele doua tari au instalate pe trotuare pisoare in forma de spirala, pentru a usura in acest fel viata cetatenilor. In plus, nemtii au impartit si trotuarul. Astfel, pietonii grabiti au la dispozitie partea stinga a drumului pentru maraton. Tot aici, rigiitul nu e motiv de jena, ci demonstreaza satisfactia indusa de hrana consumata. In dieta suedezilor, locuri de cinste ocupa ströming-ul (hering de balta putrezit) si renii. Pe de alta parte, pe masa elvetienilor o prezenta uzuala o constituia carnea de Saint-Bernard, crescuti special in ferme pentru consum alimentar, dar pina la inceputul anilor ’80, cind aceasta practica a fost prohibita. Disciplina extravaganta este de asemenea obligatorie in anumite cantoane din partile germane ale Elvetiei, unde e interzis sa faci dus si sa tragi apa la toaleta dupa ora zece seara.

Fara "alo" in Suedia

Exprimarea afectiunii constituie un alt pretext de diferentiere. Astfel, francezii si olandezii se saruta de trei ori cind se vad, ca forma de salut obisnuit. Daca insa te trezesti invitat de catre "hexagoni" la o cina la ei acasa, adu un cadou doar daca nu ai de gind sa returnezi invitatia. In Cehia, covoarele si pardoseala au o importanta atit de mare incit musafirii trebuie sa isi aduca papuci de acasa pentru a intra in casa gazdei. Acelasi obicei, dar cu nuante diferite, se intilneste in Suedia, unde este considerat elegant sa iti scoti incaltarile, raminind in ciorapi, de cum ai trecut pragul omului. Aceiasi nordici vad drept o impolitete raspunsul la telefon cu "alo". Regula general acceptata este sa te prezinti de cum ridici receptorul. Ca se simt patrioti sau nu, maghiarii au o datorie de Revelion: se reculeg ascultind imnul national. Tot ei se tutuiesc indiferent de diferentele de virsta si de statut, pastreaza mutenia la masa si bronzul la reprezentantele sexului frumos, tot timpul anului.

Descult prin frig

Mediteraneenii pastreaza cu sfintenie traditia prinzului si siesta de dupa, iar ora doua a devenit tabu in aceste tari. Magazinele din Spania, Grecia si Italia sint inchise la ora dupa-amiezii, pentru ca toti se bucura de a doua masa a zilei. Tot la iberici consumul de supa si piine se asociaza arareori. La bar sau la restaurant cazurile in care se plateste individual sint rarisime. Ori se face de la inceput un "fond" la care toti contribuie si din care se achita nota, sau da fiecare cite un rind. Spaniolii se uita urit la cei care umbla desculti prin casa. In partea opusa a continentului, finlandezii fac copci in gheata si se duc sa inoate si se mai mindresc cu un concurs faimos, "fuga cu mireasa in spate", pe care l-au inventat, dar nu il cistiga niciodata. Sauna e atit de raspindita in aceasta tara incit si-a facut loc si in apartamente, fiind folosita chiar la petreceri sau la intilniri politice.