Procurorii spanioli vor face o solicitare fara precedent. Ei vor cere o pedeapsa record de peste 38.000 de ani pentru fiecare dintre cei 29 de inculpati care vor fi judecati pentru atentatele teroriste de la 11 martie 2004 de la Madrid, au anuntat surse judiciare.

Procesul va incepe in februarie 2007, cand se vor implini aproape trei ani de la acea drama cumplita care a zguduit Spania si comunitatea internationala, marcand o cotitura in pozitia Occidentului fata de ceea ce implica participarea la forta multinatinala de stabilizare din Irak.

Atunci, in martie 2004, in gara madrilena au fost aruncate in aer mai multe trenuri de navetisti. Au murit 191 de morti, printre care 16 romani. Au fost sute de raniti. O luna mai tarziu, guvernul spaniol decidea, sub presiunea strazii, retragerea trupelor sale din Irak. Desi durata efectiva de executare a unei pedespe cu inchisoare este in Spania de 40 de ani, procurorii vor cere 40.000 de ani pentru sapte din cei 29 de inculpati. Printre ei se numara Jamal Zougam, cetatean marocan, care se presupune ca a furnizat telefoanele mobile folosite ca detonatoare pentru bombele aflate in cele zece rucsacuri plasate in trenurile madrilene.

Procurorul de caz, Olga Sanchez, a precizat ca pentru fiecare dintre cei sapte acuzarea va cere cate 30 de ani pentru fiecare din cele 191 de crime si alti 18 ani pentru fiecare dintre cei 1820 de cetateni a caror viata a fost pusa in pericol. In total, 38.490 de fiecare. De altfel, procurorii spanioli sunt obisnuiti sa ceara sute sau chiar mii de ani in diverse procese, in special atunci cand sunt implicati membrii ai gruparii separatiste ETA.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.