Fostul lider sandinist nicaraguan, inamic al SUA in timpul Razboiului Rece, se afla foarte aproape de cistigarea prezidentialelor.

Rezultatele preliminare arata ca Ortega (foto), care a pierdut alegerile din 1990, 1996 si 2001, a obtinut peste 40% din voturi, ceea ce ii da posibilitatea de a cistiga alegerile din primul tur de scrutin. Cel mai important contracandidat, liberalul Eduardo Montealegre, favoritul SUA, este cotat cu 33% din sufragii. Data fiind fragmentarea stingii si a dreptei nicaraguane, dupa ce liberalii si sandinistii au guvernat tara in virtutea unui pact semnat in 1999, analistii considera ca singura sansa a lui Ortega este de a cistiga alegerile din primul tur.

Bush si Chávez, din nou rivali

Campania lui Ortega a fost sprijinita de presedintele venezuelan Hugo Chávez, care a furnizat deja petrol la preturi preferentiale. Observatorii au acuzat si ingerinta ambasadorului SUA in alegeri, pe care acesta le-a prezentat ca un referendum antisandinist. Ortega, candidind din partea Frontului Sandinist al Eliberarii Nationale, a abordat o retorica mai blinda fata de SUA, s-a declarat un catolic fervent si a promis promovarea economiei de piata, insa nu a renuntat la masura populista a nationalizarii fondurilor trimise acasa de imigrantii nicaraguani din SUA.