Dupa ce mai mult de 40 de de ani s-a aflat in linia intii in politica, cariera presedintelui Jacques Chirac se apropie de sfirsit. Desi nu este exclus sa candideze pentru un al treilea mandat, la alegerile prezidentiale din 2007, nimeni nu mai crede ca seful statului francez, ajuns la 73 de ani, se bucura de energia sau sustinerea de a-si prelungi sederea in fruntea tarii. Dar in timp ce cortina coboara peste deceniile sale de putere, Chirac nu are parte de tihna. Nu trece o saptamina fara ca noi atacuri sa nu apara in carti, cinema sau televiziune. Jurnalistii isi golesc agendele, dusmanii pun piciorul in prag, prietenii ramin tot mai putini. Criticii pun mereu aceeasi intrebare. De ce nu a realizat nimic? De ce un politician atit de inzestrat "a adunat" atitea esecuri?

"Chirac a fost un Don Juan politic, mai preocupat de a cistiga si pastra puterea decit de a si-o exercita", spune Philippe Seguin, un politician de dreapta. "In plus, presedintele a devenit tap ispasitor, destinat sa intruchipeze toate pacatele regimului republican", spune istoricul Alain-Gerard Slama, care numeste atacurile "curatenia spirituala" a biroului prezidential inainte de sosirea unui nou locatar.
Fara popularitate

Printre cartile care au dat lovitura in anul in curs se numara: "Iresponsabilul Chirac si cei 40 de mincinosi", "Copiii nostri ne vor uri", sau "Destule minciuni, ipocrizie, promisiuni, vorbarie, tradare, lasitate".

Cartea cea mai bine vinduta, "Tragedia presedintelui", de Franz-Olivier Giesbert, arata ca Chirac are un apetit insatiabil pentru orice in afara de adevarata reforma. "E un capcaun. Inghite orice cu aceeasi lacomie. Barbati, femei, idei, iubiri, infringeri, mincaruri ieftine. Totul in viata urmeaza acelasi ciclu: ingurgitare, digestie, excretie. Nu retine nimic. Nici macar prietenii", scrie el. "Unii cred ca Jacques Chirac este foarte prost si foarte dragut. In realitate, el este foarte inteligent, dar foarte neplacut", spune ministrul de Interne Nicolas Sarkozy.

Un film lansat in cursul verii, "A fi Jacques Chirac", foloseste un montaj de secvente pentru a prezenta un portret crud si in acelasi timp nostim al presedintelui, juxtapunind un sir de declaratii contradictorii in diferite chestiuni. Schimbarile sale de opinie in politica i-au adus porecla "morisca de vint" si au dat neincetata munitie criticilor. "Este un cavaler al oportunismului", a spus fostul premier Raymond Barre. Desi a obtinut fara indoiala si succese, acestea au fost umbrite de nemultumirile din economie, somaj si probleme cu integrarea minoritatilor etnice. In mod ironic, potrivit autorului Giesbert, Chirac insusi stia ca ar putea ajunge sa fie criticat daca va sta mult la putere.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.