Autoritatile de la Paris au blocat un plan de transformare a Aliantei Nord-Atlantice intr-o organizatie mai larga prin cooptarea la structurile ei permanente a Australiei, Noii Zeelande, Japoniei si Coreii de Sud. Informatia a fost publicata de cotidianul britanic "The Independent", care citeaza surse proprii din interiorul blocului militar. Planul de prefacere a Aliantei intr-o institutie globala cu extindere spre Asia si Orientul Mijlociu a fost pus la punct de Washington si sprijinit de Marea Britanie.

Dar, scria ziarul citat, la consfatuirea de saptamana trecuta a inaltilor reprezentanti ai statelor membre, Parisul a spus NU acestui proiect. Franta, explica "The Independent", se teme ca SUA vor dori sa faca din NATO un instrument de dominatie globala in regiunile-cheie ale planetei. Problema privind viitorul Aliantei va fi supusa dezbaterii la summitul de la sfarsitul acestei luni, de la Riga. Totusi, sublinia cotidianul britanic, este putin probabil ca pozitia Parisului, sustinuta in totalitate de Germania, sa poata fi schimbata, deschizandu-se, astfel, cale libera transformarii Aliantei intr-un fel de bloc mondial.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.