Autoritatile din Bosnia au declansat o actiune de amploare menita sa ii incurajeze pe cetateni sa predea armele pe care le detin in locuinte. Bosniacii care accepta sa predea armele usoare sunt inscrisi intr-o loterie, care are ca premii motoscutere sau aparate electrocasnice.

In Bosnia-Hertegovina armele sunt ceva obisnuit. Multe dintre acestea au ramas in posesia cetatenilor in urma conflictului care a dus la destramarea fostei Iugoslavii. Criminalitatea si conflictele intre bandele rivale sunt de multe ori insotite de focuri de arma si atacuri cu grenada. Programul ONU pentru Dezvoltare estimeaza ca exista inca sute de mii de arme pe care bosniacii le detin ilegal.

In ciuda faptului ca vanzarea armelor incalca legea, in ziare pot fi intalnite adeseori anunturi privind comercializarea automatelor de tip AK-47.
Programele informative abunda si ele de stiri despre faptul ca arsenalul ramas de pe vremea razboiului este folosit in cele mai inedite moduri. In Octombrie, o moschee de langa Mostar a fost atacata de un individ care avea asupra sa un lansator de grenade.

Intr-un alt incident, o adolescenta, nemultumita de faptul ca tatal sau ii imputa costul convorbirilor pe telefonul mobil, l-a amenintat pe acesta cu o grenada.

Parintele fetei s-a declarat doar surprins ca fiica sa a apelat la prieteni pentru a face rost de grenada, cand ar fi putut oricum sa foloseasca una din colectia personala a familiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.