Fostul presedinte al Iranului, Mohammad Khatami, a descris incercarile SUA de a impune viziunea occidentala asupra democratiei in Orientul Mijlociu ca pe "o mare gluma", opinand ca aceasta nu poate fi exportata intr-o zona a lumii cu conditii si culturi diferite.

Intr-un interviu acordat BBC-ului, domnul Khatami a spus ca interventiile militare americane din Irak si Afganistan nu numai ca au esuat in efortul de a eradica terorismul, dar au sfarsit prin a genera noi forme ale acestuia. Fostul presedinte a declarat insistent ca programul nuclear al Teheranului e pasnic. "Discutiile asupra energiei nucleare au inceput in timpul mandatului meu", a spus Mohammad Khatami.

"De atunci ne-am hotarat sa folosim energie nucleara fiindca resursele noastre petroliere sunt pe cale de a se consuma, si de asemenea, fiindca beneficiile ar fi mai mari decat cele pe care le obtinem din vanzarea titeiului."

"Mai mult, din cauza efectuelor nocive ale combustibililor fosili, suntem interesati, ca, multe alte tari, sa avem si noi energie nucleara, si ne ducem politicile in cadrul Tratatului de Neproliferare", a spus fostul presedinte, adaugand ca Israelul detine arme nucleare si nu este membru al Tratatului de Neproliferare.

Mohammad Khatami face o vizita la Londra.
Este cel mai important demnitar iranian care soseste in Marea Britanie de la revolutia islamica din 1979 incoace.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.