Papa Benedict al XVI-lea nu se va intilni cu premierul turc Recep Erdogan in timpul vizitei sale in Turcia, deoarece acesta din urma va participa in acelasi timp la un summit NATO, la Riga, in Letonia, a anuntat ambasada Turciei de la Roma. Potrivit ziarelor italiene, seful guvernului turc a preferat sa evite intilnirea cu conducatorul Bisericii catolice in urma polemicii provocate in lumea musulmana de un discurs papal, sustinut in 12 septembrie la Ratisbonne (Germania). Vaticanul a minimalizat importanta intilnirii dintre Papa si seful Guvernului turc, musulman practicant provenit din miscarea islamica.

"Benedict al XVI-lea se va intilni cu cele mai inalte autoritati ale tarii: presedintele Necdet Sezer si Marele Muftiu Ali Bardokoglu", a declarat parintele Lombardi, purtatorul de cuvint al Vaticanului. O sursa apropiata de Recep Erdogan a precizat ca "prim-ministrul nu a luat decizia de principiu de a nu se intilni cu Papa" si ca, daca "va fi gasit un moment convenabil (...) i-ar placea sa-l intilneasca".

Programul detaliat al vizitei suveranului pontif, care va avea loc intre 28 noiembrie si 1 decembrie, nu a fost inca facut public de autoritatile turce. Vizita lui Benedict al XVI-lea in Turcia va fi prima vizita intr-o tara musulmana din pontificatul sau, anuntindu-se delicata din cauza pasiunilor declansate de evocarea de catre liderul Bisericii catolice a unui dialog din secolul XIV dintre un erudit persan si imparatul bizantin Manuel II Paleologul, care lega implicit religia Coranului de violenta.

Avind in vedere speculatiile care s-au facut privitoare la faptul ca Sfintul Malachia - un episcop irlandez din secolul XII - a proorocit ca actualul Papa va fi supranumit "Gloria Olivae" ("Gloria Maslinului"), si ca maslinul este simbolul pacii si intelegerii, vizita in Turcia ar putea sa fie un semn ca Benedict al XVI-lea implineste vechea profetie. Pasionatii de mistere au gasit deja o legatura intre cuvintele profetice si numele pe care si l-a ales cardinalul Joseph Ratzinger ca papa. Papa provine din ordinul Benedictinilor, afiliat Olivetanilor, calugari italieni de la Monte Oliveto (Muntele Maslinilor). Ordinul Benedictinilor are ca simbol o ramura de maslin.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.