Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a ajuns la dimensiuni inspaimantatoare: 27,45 de milioane de kilometri patrati, adica de trei ori suprafata Statelor Unite ale Americii!
Potrivit specialistilor, surprinsi si ei de cresterea accelerata a gaurii, anul acesta s-au batut toate recordurile in materie. NASA si expertii in meteorologie din Boulder (statul Colorado) sustin ca suprafata periculoasa este cu mai bine de trei milioane de kilometri patrati decat se anticipase, astfel incat, la o altitudine cuprinsa intre 13 si 21 km, aproape ca nu mai exista ozon.

Dimensiunile si grosimea gaurii variaza de la an la an, iar masuratorile au fost facute, intre 21 si 30 septembrie, cu instrumente specifice, de satelitii NASA. Autoritatea europeana in materie, ESA, a anuntat, la inceputul lui octombrie, ca deasupra Polului Sud s-a distrus stratul de ozon mai mult ca niciodata. Si chiar daca, in acest moment, s-ar opri toate operatiunile care provoaca disparitia sa, stratul s-a putea reface abia in 50-60 de ani! Rolul ozonului este sa filtreze mare parte din razele ultraviolete, principalele responsabile de aparitia cancerului de piele la oameni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.