COINCIDENTA. Cercetatorii americani din cadrul Universitatii statului Iowa au descoperit recent ca divorturile lasa urmari din cele mai nefaste, indeosebi in cazul femeilor, informeaza site-ul Irish Examiner. Astfel, s-a observat ca dupa ce au pus punct unei casnicii, femeile sufera depresii severe, pentru ca, intr-un interval de 10 ani, supararea sa se transforme in boli cronice.

Nu mai putin de 416 femei din zona rurala a statului american Iowa, din care 102 erau divortate deja, au fost intervievate incepand cu anul 1990 si pana in 2001, pentru realizarea acestui studiu. In urma primelor constatari, cercetatorii americani au descoperit ca la scurt timp dupa primul divort, femeile sufereau depresii severe, care le afectau profund. Dupa repetate vizite la psihiatru, starea psihica se imbunatatea, iar viata lor parea sa intre pe fagasul normal. Cu toate astea, lucrurile nu stateau asa. Pentru ca la mai putin de 10 ani de la divort, majoritatea celor intervievate se imbolnaveau grav si cadeau la pat.

Pe de alta parte, sociologii din cadrul Institutului de Cercetare pentru Comportamentul Social de la Universitatea statului Iowa au observat ca nivelul de stres la femeile divortate este cu peste 7% mai ridicat decat in cazul femeilor nemaritate. Totusi, aceasta nervozitate scade dupa primii trei ani de dupa pronuntarea divortului.

Cercetatorii au descoperit ca, la 10 ani dupa oficializarea despartirii, in ciuda scaderii nivelului de stres, peste 37% din femeile divortate se imbolnavesc fizic. De cele mai multe ori, boala devenita cronica se agraveaza, pentru ca organismul refuza sa lupte impotriva ei.

Coordonatorul proiectului de cercetare, Fred Lorenz, a declarat ca "migrenele, tumorile maligne sau infectiile severe sunt simptome firesti pentru femeile care au divortat in urma cu aproximativ 10 ani". Exact ca o bomba cu ceas, efectul intarziat al despartirilor maritale este de cele mai multe ori deosebit de grav.
"Am reusit sa demonstram prin acest studiu ca actul in sine al divortului nu lasa urme imediate asupra organismului femeilor. Poate doar o usoara depresie, manifestata prin migrene si nervozitate. Insa, la mai putin de 10 ani de la despartire, efectele pot fi deosebit de destructive, "ranile psihice" transformandu-se in boli foarte grave", a concluzionat cercetatorul american.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.