China a anuntat ca autoritatile nord coreene sunt de acord sa reia negocierile multipartite referitoare la programul nuclear nord-coreean. Anuntul a fost facut de ministerul de externe al Chinei, in urma unor intalniri cu delegatii trimise de Statele Unite si Coreea de Nord la Beijing.

Negociatorul Statelor Unite in chestiunea nord-coreeana, Christopher Hill, a declarat ca in timpul discutiilor din capitala Chinei, Coreea de Nord a promis din nou ca va renunta la armele nucleare in schimbul unor concesii. Christopher Hill a precizat ca Phenianul e de acord sa revina la masa negocierilor chiar din noiembrie, fara sa puna vreun fel de conditii.

"In urma intalnirilor pe care le-am avut marti, ministerul de externe chinez a anuntat ca negocierilr vor fi reluate."

"Data la care vor fi reluate urmeaza sa fie stabilita de comun acord de partile implicate. Am discutat cu Rusia, Coreea de Sud si Japonia si e posibil ca negocierile sa reinceapa luna viitoare sau in decembrie", a precizat oficialul american, care a adaugat insa ca mai sunt multe de facut si ca inca nu e cazul sa se sarbatoreasca evenimentul.
Asadar in discutiile privind Coreea de Nord gazduite de China s-a facut finalmente un progres.
Nu e limpede cum s-a ajuns la acordul de reluare a negocierilor, mai ales ca autoritatile nord-coreene boicoteaza de aproape un an aceste negocieri.
Phenianul a refuzat sa mai ia parte la discutii in urma deciziei Statelor Unite de a impune sanctiuni regimului nord-coreean.

Luna trecuta, criza s-a adancit si mai tare in urma testarii unei arme nucleare de catre Coreea de Nord.
De atunci, China s-a implicat si mai frenetic in rezolvarea problemei, organizand negocieri de culise. Si se pare ca eforturile Beijingului au dat roade.
Negociatorul sef al Coreei de Sud, tara care s-a implicat de asemenea activ in problema programului nuclear nord-coreean, a precizat insa ca negocierile multipartide nu vor avea legatura cu sanctiunile internationale impuse Coreei de Nord dupa testul nuclear.

"Decizia privind ridicarea sau schimbarea sanctiunilor va apartine Consiliului de Securitate care va monitoriza atitudinea Coreei de Nord", a subliniat oficialul sud-coreean.

Reactia lui George Bush

Presedintele George Bush a salutat decizia Coreei de Nord de a reveni la masa negocierilor multipartite referitoare la programul nuclear al Phenianului.
El a subliniat ca Statele Unite vor lua masuri pentru a se asigura ca sanctiunile ONU impotriva Coreei de Nord isi fac efectul si ca aceasta tara va renunta a programul nuclear.

"Vom trimite echipe in regiune care sa se asigure ca rezolutia ONU e pusa in aplicare dar si ca negocierile cu Coreea de Nord dau roade, ca obtinem rezultatele pe care le dorim, anume ca Phenianul sa renunte la programul nuclear in schimnul unei vieti mai bune pentru poporul nord- coreean", a adaugat presedintele Bush.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.