A trecut un an de cand suburbiile Parisului au luat foc. La propriu si la figurat. A trecut un an de cand locuitorii cartierelor marginase ale capitalei Frantei, "orasul luminilor", s-au rasculat, ingrozind, prin perseverenta lor, o tara intreaga, un continent intreg, o lume intreaga.

In urma cu un an, violentele au durat cateva saptamani. Au murit oameni. Au fost raniti membri ai fortelor de ordine. Pagubele si daunele provocate de furia emigrantilor au fost uriase. Atunci, autoritatile au promis masuri de ameliorare a situatiei acestei categorii de oameni. Din punct de vedere social, al locurilor de munca, al locuintelor.

Somaj si discriminare

Dar violentele sunt pe cale sa reizbucneasca. Nu sunt decat semne. Timide. Cateva sticle incendiare aruncate pe strazi, cateva autobuze facut scrum, mai multe masini distruse. Poate este o simpla manifestare "aniversara", poate este un simplu avertisment, o atentionare la adresa autoritatilor. Un mesaj de genul: suntem inca aici, nu am plecat, nu am disparut. Pentru ca, potrivit presei franceze, "la un an de la protestele din suburbiile Parisului si a altor mari orase ale tarii, aceste zone urbane raman adevarate , unde primeaza somajul si discriminarea".

Candidat favorit al dreptei

Pe acest fundal, ministrul francez de interne, Nicolas Sarkozy, a anuntat ca va consolida prezenta politiei in zonele sensibile. "Am decis sa mobilizez in totalitate fortele de care dispunem, pentru a le pune in serviciul celor ce folosesc transportul in comun", a spus Sarkozy, la incheierea unei reuniuni sustinute in prezenta mai multor transportatori publici. "Vom face tot posibilul pentru ca serviciul public sa nu fie intrerupt in nici o zona de pe teritoriul francez", a avertizat ministrul care, potrivit sondajelor de opinie, este candidatul favorit al dreptei pentru alegerile prezidentiale din 2007.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.