In Nanterrre mai multi tineri au dat foc unui autobuz din care soferul tocmai izbutise sa evacueze pasagerii

Grupuri de tineri din cartierele de periferie ale Parisului au atacat doua autobuze. A fost vorba de doua incidente petrecute separat, in ajunul implinirii unui an de la valul de violente de strada care au zguduit Franta. Anterior, mai multe sute de tineri au organizat un mars catre Parlament, unde au depus o lista de plangeri impotriva guvernului.

Majoritatea participantilor la mars au fost tineri francezi de origine africana sau nord africana.

In petitia lor ei au cerut actiuni mai ferme impotriva discrimarii si crearea unor locuri de munca si aunor posibilitati de educatie pentru tineri.

Nicolas Comte a participat la manifestatie, este liderul uneia dintre confederatiile sindicale franceze - Force Ouvriere - si a avertizat ca violentele ar putea reizbucni oricind in zonele mai sarace.

"Cred ca evenimentele violente din cartierele de periferie ar fi putut izbucni si cu 2 luni in urma - sau ar putea erupe peste 3 luni. Fiindca s-a creat o baza. Tulburarile din 2005 au creat un precedent si s-ar putea repeta oricand" - a spus el.

Marti noapte, in Nanterrre, in nord-vestul Parisului, mai multi tineri au dat foc unui autobuz din care soferul tocmai izbutise sa evacueze pasagerii.

In est, in Bagnolet, un tanar a tinut pistolul la tampla unui sofer de autobuz, in vreme ce altii au dat foc vehiculuilui.

Transportul cu autobuzele in Essonne a fost suspendat, din motive de securitate.

Michele Alliot-Marie, Ministrul Apararii, i-a acuzat pe tineri de tentiva de omor.

Politia a avertizat ca anul acesta au avut loc mai multe incidente de acest tip decat anul trecut, iar un raport al serviciilor sociale, ajuns in presa arata ca, practic, conditiile care au dus la declansarea tulburarilor care au paralizat periferiile mai multor orase franceze anul trecut sunt neschimbate.

Un lucru e sigur, acum, problema respectarii legii si oridinii este una dintre problemele cele mai discutate in ajunul alegerilor prezidentiale de anul viitor.

Candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, a castigat sprijin pentru politica ferma fata de protestatari, iar rivala sa socialista, Segolene Royal, a proimis sa adopte si ea o linie dura in aceasta chestiune.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.