Declaratia-soc apartine lui Hans Blix, fostul inspector-sef al ONU

Fostul inspector-sef al ONU in Irak, Hans Blix, a descris, intr-un interviu, invazia americana in Irak ca fiind "un esec total", care a cufundat tara intr-o situatie mult mai grava decat in timpul dictaturii lui Saddam Hussein.

Diplomatul de origine suedeza, care a condus grupul de inspectori internationali insarcinati cu gasirea asa-numitelor arme irakiene de distrugere in masa (ceea ce s-a dovedit o himera), a apreciat ca guvernul american se afla in prezent intr-o situatie fara iesire, opinand ca mult mai bine ar fi fost daca razboiul nu ar fi avut loc: "Sigur, Saddam s-ar afla in continuare la putere. Acesta ar fi, evident, un lucru negativ, de natura sa nu ii incante pe irakieni. Dar, fara indoiala, astazi situatia e mult mai grava".

Premierul irakian se plange ca nu este consultat de americani

Primul-ministru irakian, Nouri al-Maliki, a criticat reprezentantii militari si diplomatici americani care au cerut guvernului de la Bagdad sa stabileasca un calendar cu date precise pentru curmarea actelor de violenta care sfasie tara. "Acest guvern este expresia vointei poporului si nimeni nu are dreptul sa ne spuna ce sa facem", a tunat el pe un ton neobisnuit in relatiile cu puterea ocupanta, adaugand: "Sunt sigur ca aceasta nu e politica oficiala a guvernului american, ci, mai de graba, tine de actuala campanie electorala din SUA. Or, pe noi acest lucru (alegerile parlamentare americane - n.r.) nu ne intereseaza".

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.