Putin considera absolut justificata atentia sporita a opiniei publice fata de asasinarea unor personalitati din Rusia

Fosti politisti rusi care au lucrat in Cecenia sunt suspectati de a fi implicati in asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, a scris, ieri, cotidianul rus Kommersant. Fostul locotenent de politie Serghei Lapin a fost condamnat la 11 ani de detentie in martie 2005 pentru uciderea unui civil cecen, Zelimkhan Murdalov, in Cecenia, dupa mai multe articole scrise de Anna Politkovskaia in care denunta aceasta crima.

‘’Dna Politkovskaia a fost prima care i-a denuntat pe responsabilii acestei crime - locotenentul de politie criminala din cadrul Departamentului de Interne de la Nijnevartovsk (Siberia occidentala), Serghei Lapin, si superiorii sai - Aleksandr Prilepin si Valeri Minin", a mai scris Kommersant. Complicii lui Lapin "sunt cautati inca" pentru uciderea lui Murdalov si anchetatorii considera ca acestia ‘’ar putea fi implicati’’ in asasinarea jurna-listei, a adaugat ziarul. Grupul de anchetatori din Procuratura Generala si din Politia criminala insarcinat cu dosarul asasinarii Annei Politkovskaia s-a deplasat saptamana trecuta la Nijnevartovsk, potrivit Kommersant, si au fost informati de politia locala de prezenta lui Prilepin si a lui Minin in acest oras din regiunea Hantii-Mansiisk.

Cei doi suspecti nu au fost insa gasiti, anchetatorii interogandu-i pe cativa din apropiatii si colegii fostilor ofiteri. Colegii jurnalistei Anna Politkovskaia de la bisaptamanalul de opozitie Novaia Gazeta au indicat ca, in timpul anchetei politiei asupra cazului Lapin si chiar dupa condamnarea acestuia, ziarista a primit ‘’scrisori, apeluri telefonice si e-mail-uri’’ in care era amenintata cu moartea’’, mai scrie Kommersant. Anna Politkovskaia, care a denuntat incalcarea drepturilor omului in Cecenia, a fost asasinata la 7 octombrie, la intrarea in imobilul din Moscova in care locuia. Presedintele rus Vladimir Putin considera absolut justificata atentia sporita a opiniei pu-blice fata de asasinarea unor persona-litati din Rusia.

"Cand se produc asemenea crime sangeroase, acestea atrag pe buna dreptate atentia intregii tarii", a spus liderul de la Kremlin, in legatura cu recenta asasinare a cunoscutei ziariste Anna Politkovskaia, un critic intransigent al puterii de la Moscova si al campaniei militare acesteia in Cecenia. In cursul unei emisiuni in direct de "intrebari si raspunsuri", difuzata de principalele media de stat moscovite, presedintele rus a mentionat ca, potrivit statisticilor, numarul crimelor la comanda este in regres, in prezent, in Rusia. Cu toate acestea, autoritatile trebuie sa acorde atentia necesara crimelor sangeroase, care au legatura directa cu politica, economia si presa, a adaugat seful statului.

In domeniul economic, asasinatele la comanda au legatura "in majoritatea cazurilor, cu implicarea activa a statului, care a inceput sa calce pe urmele celor care incearca sa se imbogateasca ilegal din bunul public", considera presedintele rus."Sarcina statului este de a duce ancheta in fiecare caz in parte, de acest gen, pana la capat", a subliniat Putin.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.