Israelul a recunoscut folosirea, in timpul campaniei militare din Liban, a unor proiectile incarcate cu fosfor alb, a anuntat ieri ziarul "Haaretz".

"Armata de aparare a Israelului dispune de diferite tipuri de proiectile pe baza de fosfor, ce sunt intrebuintate impotriva obiectelor militare pe perioada confruntarilor cu miscarea Hezbollah", cita publicatia mentionata afirmatiile ministrului Yakov Edri, responsabil in guvernul de la Tel Aviv de relatiile cu parlamentul. Obuzele cu fosfor se folosesc in atacurile asupra unor tinte militare aflate in spatiu deschis", a adaugat el.

Oficialul israelian nu a precizat insa impotriva caror obiective au fost lansate respectivele proiectile. Pana acum, nota "Haaretz", autoritatile israeliene au afirmat ca fosforul, a carui prezenta este evidentiata de un fum alb, s-a folosit exclusiv ca mijloc de indicare a tintei. In timpul razboiului din Liban, au existat numeroase informatii, din diferite surse, despre morti si raniti cu urme de arsuri grave, similare celor provocate de folosirea armelor cu fosfor.

Pe de alta parte, "documente ale spionajului militar spaniol", citate de agentiile de presa, dau de inteles ca Hezbollah ar fi putut instala in valea libaneza Bekaa circa 200 de rachete Zelzel, livrate de Iran, a caror raza de actiune - de la 150 la 400 kilometri - constituie o amenintare pentru intreg teritoriul Israelului. Potrivit acelorasi documente, rachetele in cauza sunt transportabile si pot contine o incarcatura de 600 kilograme de explozibili.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.