Un esec in Irak va fi un esec pentru Statele Unite dar pentru regiune ar fi un dezastru.

Departamentul de Stat american a precizat ca se distanteaza de comentariile facute de un oficial de rang inalt al institutiei, Alberto Fernandez, care a spus ca Statele Unite au dat dovada de aroganta si prostie in campania din Irak.

Intr-un interviu acordat televiziunii Al-Jazeera Alberto Fernandez a spus ca istoria va decide asupra masurilor luate de America in Irak dar ca Statele Unite au incercat sa faca un bine.

"Este greu pentru orice politician, indiferent de administratie, nu numai din cea actuala, sa recunoasca greselile facute fiindca oamenilor din est ca si celor din Occident nu le place sa admita ca au gresit. Aceasta este mentalitatea oamenilor, a puterii. Este realitatea", a spus Alberto Fernandez, care a adaugat ca publicul american se va pronunta asupra strategiei americane in Irak la alegerile pentru Congres de luna viitoare.

El a cerut Orientului Apropiat sa nu se bucure de problemele pe care le intampina americanii in Irak.

"Un esec in Irak va fi un esec pentru Statele Unite dar pentru regiune ar fi un dezastru. Trebuie sa ne concentram pe salvarea Irakului pentru poporul irakian dar si pentru Occident si pentru cei din lumea araba. Stiu ca uneori apare un sentiment de satisfactie in lumea araba fata de problemele americanilor in Irak dar trebuie sa ne gandim la poporul irakian, la arabi, la musulmani, acest lucru fiind mai important decat satisfactia ca Statele Unite intampina probleme in Irak".

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Sean McCormack, a spus insa ca Statele Unite nu se fac vinovate de aroganta sau prostie si a afirmat ca Alberto Fernandez ar fi spus ca nu a fost citat corect de Al Jazeera.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.