Sefii de stat si de guvern reuniti ieri la Lahti, in apropierea capitalei Republicii Finlanda, Helsinki, s-au straduit sa isi creioneze o pozitie comuna impotriva santajului politic practicat de Federatia Rusa asupra unor tari care nu mai fac jocul Moscovei, prin reducerea cantitatii de gaze exportate sau prin marirea preferentiala a tarifului de furnizare a acestora. Liderii UE s-au intilnit in Finlanda la asa-numitul "summit al energiei" la care l-au invitat si pe presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

Basescu: "o singura voce"

Cu o seara inainte, joi, la Helsinki, liderii partidelor membre ale influentului Partid Popular European au decis, in spatele usilor inchise, sa vorbeasca pe "o singura voce". Presedintele Traian Basescu a insistat si el asupra "capacitatii de a vorbi pe o singura voce in chestiuni vitale". Presedintele Comisiei Europene, Josť Manuel Durao Barroso, a fost delegat, astfel, sa poarte negocieri pe aceasta tema cu liderul de la Moscova special venit la Lahti.

"Esenta mesajului pentru discutia cu presedintele Putin este legata de nevoia ca Uniunea Europeana sa aiba siguranta aprovizionarii cu energie", ne declara, ieri, presedintele Traian Basescu, invitat special la reuniunea PPE.