Vicepresedintele Comisiei Europene, social-democratul german GŁnter Verheugen, se afla in mijlocul unui scandal amoros. La Bruxelles ar circula de cateva saptamani - sustin publicatiile germane - zvonuri privind o presupusa legatura vinovata intre Verheugen (62 de ani), casatorit de 19 ani cu Gabrielle, si sefa sa de cabinet, Petra Erler (48 de ani). Revista "Focus" chiar a publicat o fotografie sugestiva, infatisandu-i pe comisar si subalterna sa tinandu-se de mana, in timpul unei vacante petrecute impreuna, la mijlocul lui august, in orasul lituanian Klaipeda.

Rima Beinoravicius, sotia celui care a surprins aceasta imagine, a relatat pentru publicatia citata ca oficialul european si sefa sa de cabinet pareau sa formeze un cuplu. Ziarul lituanian "Lietuvos Rytas" a realizat chiar un interviu cu Verheugen, in care acesta povestea despre sejurul sau: "Am luat micul dejun la hotel si apoi ne-am dus prin cafenele si baruri". De aici, "Focus" a mers mai departe cu supozitiile, scriind ca e vorba de o relatie ascunsa intre cei doi. Cotidianul "Frankfurter Allgemeine Zeitung" a abordat problema din alt unghi: numirea Petrei Erler, la 1 aprilie a.c., in functia de sefa de cabinet a numarului 2 din ierarhia europeana ar putea fi un caz de favoritism, dat fiindca ca promovarea i-ar fi crescut veniturile acesteia cu 2500 de euro.

Erler (de profesie economist si fost secretar de stat in ultimul guvern RDG-ist al lui Lothar de Maiziere din care a facut parte si actualul cancelar german Angel Merkel) incaseaza in acest moment 11.500 euro lunar la Bruxelles, ocupand o pozitie foarte influenta. Verheugen a respins insa acuzatiile, chiar vehement: "Asta-i curata calomnie!", a tunat el, aratand ca nu poate fi pusa la indoiala competenta Petrei Erler.

"Vom declara sub juramant ca nici in momentul numirii in functie a Petrei Erler, nici in prezent nu exista nici o relatie care sa depaseasca limitele unei prietenii", a explicat comisarul pentru Industrie, in "Bild". El a mai precizat ca in Lituania a facut o calatorie privata, respingand orice speculatii. La randul sau, Petra Erler - care lucreaza pentru Verheugen din 1999, de cand acesta era comisar pentru extinderea UE - a confirmat pentru "Focus" ca si-a petrecut concediul cu seful ei pe coasta Marii Baltice, dar a insistat ca nu are o legatura amoroasa cu acesta. In sprijinul celor doi a depus marturie si sotia lui Verheugen, Gabrielle, care a declarat pentru "Bild" ca era la curent cu sejurul din Lituania si "nu a avut nimic impotriva".

La Bruxelles, oficialii inclina sa-i dea dreptate lui Verheugen. Seful CE, Jose Manuel Barroso, a declarat ca, din toate informatiile sale, numirea Petre Erler a fost in regula. Barroso insusi a fost, la un moment dat, tinta unor atacuri din partea conservatorilor britanici, care i-au reprosat vacanta petrecuta pe iahtul unui prieten miliardar. Povestea s-a dovedit un balon de sapun, dar de atunci, seful CE isi face concediile numai in Portugalia natala.

Cazul Verheugen este insa diferit si ar putea fi consecinta razbunarii din partea functionarilor europeni, carora comisarul pentru Industrie incearca sa le limiteze puterea si posturile, economisind astfel 1,5 miliarde de euro. Or, intentia i-a atras dusmanii evidente. In Germania, europarlamentarul crestin-democrat Elmar Broek a remarcat drept ciudat faptul ca zvonurile despre "aventura" lui Verheugen au devenit publice tocmai acum, iar un alt fruntas CDU, Herbert Reul, i-a cerut lui Verheugen o clarificare rapida a situatiei, aratand ca, in caz contrar, va avea o problema si va trebui sa se gandeasca la consecinte. Numai ca, inainte cu doua luni ca Germania sa preia presedintia UE, nimeni nu se gandeste la Berlin sa-l schimbe pe comisarul european din partea acestei tari.

Solana demisioneaza!

Javier Solana, inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, va demisiona, in curand, din motive de sanatate. Vestea a fost anuntata de "EU Observer", care scrie ca la Bruxelles, circula de aproape doua saptamani, zvonuri in acest sens. Principalii candidati la functia pe care Solana urmeaza sa o paraseasca sunt fostii premieri din Suedia, Slovacia si Austria.

O alta versiune legata de motivul retragerii sale se leaga de criza din Liban. Vara trecuta, a fost evident ca spaniolul nu a putut actiona, in n umele Uniunii Europene, pentru ca statele membre au refuzat sa-i incredinteze un mandat clar. Recent, Solana a recunoscut ca, eforturile sale de a determina Iranul, sa opreasca programul nuclear -misiune de care s-a achitat,in mod exceptional, in numele tarilor cu drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU - s-au impotmolit. In plus, blocajul privind Constitutia europeana, il impiedica pe Solana, sa fie investit, oficial, ca ministru de Externe al Uniunii Europene. Acest lucru urma sa se intample in noiembrie, potrivit proiectului initial al Tratatului Constitutional.