Scriitorul american Elie Wiesel este prezentat drept unul dintre posibilii candidati la succesiunea presedintelui israelian Moshe Katzav, acuzat de violuri si hartuire sexuala, scrie in editia sa de ieri ziarul Maariv.

Conform unor surse din anturajul premierului israelian Ehud Olmert, acesta a afirmat ca doreste ca functia de presedinte al Israelului, care este una onorifica si reprezentativa, sa fie asumata de o personalitate independenta, nu de un reprezentant al clasei politice israeliene. Elie Wiesel, nascut in 1928, care a reusit sa supravietuiasca lagarelor de exterminare naziste. La varsta de 15 ani a fost deportat impreuna cu familia sa la Auschwitz si Buchenvald.

Eliberat de american, Wiesel a petrecut multi ani in Franta, unde a studiat la Sorbona. In 1963 el a devenit cetatean american si a fost profesor la Universitatea din Boston. Deoarece a fost un adevarat luptator pentru drepturile omului, eln a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1986. Poliglot care se bucura de mult prestigiu si pretuire pe scena internationala, acest scriitor nascut la Sighetul Marmatiei (Romania) ar putea dobandi rapid cetatenia israeliana daca va fi desemnat in functia suprema in stat.

Actualul presedinte Moshe Katzav, banuit de viol si hartuire sexuala, lupta pentru a supravietui din punct de vedere politic, dupa ce politia i-a recomandat Procurorului Statului, Menahem Mazuz, sa inceapa urmarirea penala impotriva lui. O eventuala inculpare a presedintelui Katzav, apreciata drept inevitabila de experti juridici, a declansat o veritabila cursa pentru succesiune in care sunt implicate mai multe nume, inclusiv cel al deputatului Likud (dreapta nationalista, de opozitie) Reuven Rivlin si al vicepremierului Shimon Peres. Acesta din urma este unul dintre principalii arhitecti ai procesului de pace israeliano-palestinian, fiind si laureat al Premiului Nobel pentru Pace alaturi de defunctii premier israelian Yitzhak Rabin si presedinte palestinian Yasser Arafat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.