Presedintele american George W. Bush a semnat o lege foarte controversata care permite anchetatorilor sa recurga la metode agresive in timpul interogatoriilor la care sunt supuse persoanele banuite de terorism.

Legea prevede, totodata, ca astfel de cazuri sa fie judecate de tribunalele militare. Legea permite Agentiei Centrale de Informatii sa isi desfasoare interogatoriile in locuri secrete si sa foloseasca metode, pe care unele voci le considera foarte apropiate de tortura.

Actul normativ ii permite presedintelui Statelor Unite sa interpreteze normele internationale privind tratamentul asigurat prizonierilor.Seful executivului american a declarat ca noua lege constituie un instrument vital in lupta impotriva terorismului si a negat categoric ca este un act ce autorizeaza tortura. Promulgata cu doar trei saptamani inainte de alegerile legislative, legea este considerata de republicani o dovada de fermitate, in timp ce democratii apreciaza ca este o poarta deschisa abuzurilor judiciare.

Cu atat mai mult cu cat textul nu pretinde ca fiecare suspect sa fie asistat de un avocat. Democratii mai au insa posibilitatea sa atace legea prin recurs in justitie. Bush a fost criticat si in privinta razboiului din Irak, iar ‘’lumea nu mai poate astepta’’, trebuie destituit mai inainte de expirarea mandatului sau, in 2008.
In acest an au avut loc manifestatii in 170 de orase, care acuzau politica presedintelui american referitoare si la alte esecuri prezidentiale. Pe George Bush insa nu-l intrece nimeni, in privinta gafelor. De la greseli de gramatica, de logica, de exprimare, politice, Bush n-a ratat nici una.

Cele mai usturatoare palme le incaseaza de cand a inventat - fara voia lui - un cuvant in engleza: decizatorul. "Acum 200 de ani, parintii fondatori ai Statelor Unite au creat o Constitutie... Stati asa! Stati numai un pic! Eu sunt decizatorul!" "E ilegal sa torturezi prizonierii, doar daca nu spun eu ca e ok. Intelegeti cum merge treaba? Pricepeti?" "Armata nu poate folosi informatii confidentiale pe care le-au obtinut ilegal de la americani. Asta doar in cazul in care Decizatorul nu are nici o problema cu asa ceva. V-am prins!"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.