Majoritatea oficialilor europeni sint nemultumiti de invitatia facuta presedintelui rus la summitul european de la Lahti, in Finlanda, de teama ca acesta ar putea deturna dezbaterile.

"Ne putem imagina cum Putin, la sfirsitul dineului oficial, va spune ca a auzit foarte multe voci in contradictoriu la summit. Acest lucru ar fi un adevarat dezastru pentru UE", a declarat un oficial european, sub protectia anonimatului, pentru "Financial Times". Occidentalii se asteapta ca presedintele rus sa domine summitul din Finlanda si sa profite totodata de faptul ca europenii nu au o voce comuna pe plan extern in ce priveste politica energetica, ceea ce ar putea complica relatia organizatiei cu Rusia.

Ce voia Finlanda

Presedintia finlandeza spera ca vizita lui Putin va fi un bun prilej pentru pregatirea summitului UE-Rusia, ce va avea loc in noiembrie, cind cele doua parti trebuie sa semneze un nou tratat de "parteneriat strategic". Bruxelles-ul spera ca tratatul va oferi statelor membre UE securitatea energetica necesara dezvoltarii pe termen lung. Rusia a dovedit insa in trecut ca poate profita de neintelegerile existente intre cei 25 de membri ai UE. Moscova a semnat tratate bilaterale avantajoase cu anumite state, printre care Germania, in schimb a fost extrem de dura fata de altele, cum ar fi Franta. Din acest motiv, UE are dificultati mari in a-si defini o politica energetica comuna, singura solutie viabila pentru reducerea dependentei de Rusia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.