Credeti ca participarea militara a Romaniei in Irak creste riscul terorist pentru tara noastra?

Nu exista o legatura directa intre participarea militara si amenintarea terorista. Germania, de exemplu, s-a opus invaziei americane din Irak. Totusi, chiar si in Germania, au fost arestati multi suspecti de terorism. Daca privesti abordarea lui Bin Laden si a celor care il urmeaza, iti dai seama ca e vorba despre o abordare fundamentalista care nu are legatura cu rolul militar al vreunei tari. Ceea ce vreau sa spun este ca sintem toti vulnerabili si de aceea trebuie sa lucram impreuna, dar in cadru legal: sa nu incalcam drepturile omului.

Ce ne puteti spune despre cooperarea dintre Romania si statele europene in domeniul antiterorist? Va creste nivelul de cooperare dupa aderare?

Sigur ca va creste. De asemenea, Romania se va putea alatura procesului de decizie. Pentru romani, deci, aderarea la Uniune va insemna un cistig din punctul de vedere al suveranitatii, nu o pierdere: cistigati influenta asupra deciziilor care va afecteaza viata. Romania cistiga o voce in deciziile care privesc securitatea si prosperitatea sa, deci cistiga un plus de suveranitate.