Soarta dictatorului Nicolae Ceausescu a ajuns materie de studiu pentru coreeni. Liderul de la Phenian, Kim Jong-il, le-a ordonat oficialilor sa vizioneze casetele cu procesul sumar si executia lui Nicolae si Elena Ceausescu.

Informatia apare in ‘’The Sunday Times’’, care precizeaza ca liderul nord-coreean are informatii potrivit carora la Beijing se pregateste inlaturarea sa de la putere in stilul revolutiei romane.

Potrivit unor profesori universitari din China, Guvernul de la Beijing ar dori ca in Coreea de Nord sa aiba loc o revolta populara similara cu cea care l-a indepartat de la putere pe dictatorul roman si care l-a inlocuit cu reformisti comunisti si generali. Chinezii, scrie ‘’Sunday Times’’, au studiat intens din punct de vedere politic revolutia romana si i-au pus personal intrebari pesedintelui Ion Iliescu despre succesul acesteia.

La randul sau, Kim le-a ordonat liderilor nord-coreeni sa se uite la casetele cu procesul si executia lui Nicolae si Elena Ceausescu, considerand ca este un exercitiu folositor, precizeaza publicatia britanica.

Pana in prezent, trei tentative de lovitura de stat au avut loc in Coreea de Nord. Prima a fost in 1996, cand armata a sasea terestra intentiona sa se revolte, dar planul a fost tradat de un comandant nou. In 1998, incercarea de rasturnare a puterii si inabusirea sangeroasa a acesteia au fost anuntate Chinei de Kim Jong-il ca fiind un exercitiu legat de legea martiala. Un an mai tarziu, in 1999, o companie a armatei a treia terestre s-a rasculat in semn de nemultumire fata de distribuirea ratiilor de cereale in timpul foametei prelungite, care ar fi ucis, potrivit unor informatii neconfirmate, un milion de oameni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.