Coreea de Nord a denuntat rezolutia Consiliului de Securitate ONU care ii sanctiuni financiare si militare, ca urmare a anuntului ca a efectuat un test nuclear.

Ambasadorul nord-coreean Pak Gil Yon a calificat actiunea Consiliului de Securitate drept comportament de "gangster" si a spus ca orice presiuni ulterioare ale Statelor Unite vor fi considerate drept "act de razboi".

Rezolutia 1718 a fost adoptata in unanimitate, dar China a exprimat rezerve fata de textul convenit de cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate.

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Condoleezza Rice, urmeaza sa viziteze Orientul Indepartat in cursul saptamanii urmatoare, pentru a incuraja aplicarea sanctiunilor.

Secretarul general ales al ONU, Ministrul de Externe al Coreei de sud, Ban Ki Moon, a declarat la BBC ca este pregatit sa calatoreasca la Phenian, in caz de necesitate, pentru a incerca aplanarea crizei.

Tarile vecine analizeaza modul de aplicare a sanctiunilor

Japonia a interzis deja importurile nord-coreene, iar ministrul de externe japonez , Taro Aso, a spus ca Tokio ar putea sprijini eforturile americane de inspectare a navelor nord-coreene.

China a spus insa ca nu vrea sa se implice in astfel de inspectii.

Coreea de Sud are de o asemenea o pozitie precauta fata de orice incercare de impunere a unei blocade navale impotriva Nordului si cauta modalitati pirn care, ca in pofida sanctiunilor, sa continue proiectele economice comune cu Phenian-ul.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexandr Alekeiev, care a fost vineri in vizita la Phenian, a spus ca Coreea de Nord nu respinge ideea revenirii la negocierile in format de sase, dar va decide ce actiuni va intreprinde dupa ce examineaza rezolutia ONU.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.