Statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, construita pe Muntele Corcovado de la marginea orasului, a implinit 75 de ani de existenta si, cu aceasta ocazie, Biserica braziliana a ridicat monumentul la rangul de "sanctuar catolic".

De-acum inainte, tinerii se vor putea casatori linga statuia inalta de 38 de metri, in capela inaugurata ieri, la picioarele monumentului. La slujba de ieri, tinuta de arhiepiscopul Eusebio Scheid, care a primit binecuvintarea Papei Benedict al XVI-lea, au fost prezenti peste 10.000 de credinciosi, multi ramasi la baza stincii de 710 metri inaltime, unde a fost construita statuia. Ridicarea acestui monument a durat mai bine de noua ani, peste 1.000 de tone de materiale fiind carate cu mare greutate pe stinca abrupta si neprimitoare. Arhitectul francez, de origine polona, Paul Landowsky a proiectat statuia dupa ce a cistigat concursul organizat de Arhidioceza din Rio de Janeiro, in anul 1921.

Fata Mintuitorului a fost insa proiectata separat, de sculptorul roman Gheorghe Leonida, care se bucura de o frumoasa recunoastere in epoca, fiind absolventul unor scoli de belle-arte din Italia si Franta. Statuia a fost apoi construita, direct pe stinca, de inginerul brazilian Heitor da Silva Costa, iar lucrarile incepute in 1922 s-au incheiat la 12 octombrie 1931. Initial, la statuie nu se putea ajunge decit urcind cele 222 de trepte sapate in stinca, dar in anul 2002 au fost montate trei lifturi si patru scari rulante, care fac accesul pelerinilor mult mai usor. La poalele Muntelui Corcovado a fost amenajata Gradina Botanica a orasului, intreg ansamblul fiind considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.