Guvernul de la Paris incearca sa-si pastreze bunele relatii cu Turcia dupa votarea legii care incrimineaza negarea genocidului armenilor din Turcia intre anii 1915 si 1917. Votul deputatilor francez a starnit indignare in Turcia - Guvernul de la Ankara nu recunoaste de altfel uciderile in masa din primul razboi mondial. Guvernul francez a incercat sa impiedice adoptarea legii, de teama ca relatiile economice cu Turcia vor avea de suferit. Chiar si Comisia Europeana a avertizat ca legea va impiedica reconcilierea dintre turci si armeni. Deputatii au nesocotit avertismentele si au votat proiectul cu o majoritate covarsitoare, spre bucuria comunitatii armene din Franta. Cum era de asteptat, in Turcia reactiile au fost diametral opuse.

Populatia turca protesteaza la ambasada Frantei

"Parlamentul francez a dovedit ca aceasta tara isi urmareste doar interesele marunte. Franta si-a distrus singura prestigiul istoric", spune Abdullah Gul, ministrul de Externe al Turciei. In acelasi sens, liderul Partidului Nationalist din Turcia, Omer Demirer, cere tuturor cetatenilor sa nu mai cumpere produse frantuzesti, in semn de protest fata de aceasta atitudine gresita.

La sediile diplomatice franceze au avut loc manifestatii de protest, iar cladirea ambasadei din Ankara a fost chiar bombardata cu... oua. Populatia turca impartaseste in mare masura atitudinea oficialitatilor, care trateaza acuzatiile de genocid ca o insulta la adresa natiunii. Peste un milion si jumatate de armeni au fost masacrati de otomani in timpul primului razboi mondial, dar istoricii turci contesta aceasta cifra. In mod paradoxal, unii dintre armenii ramasi in Turcia se opun si ei legii votate la Paris.

Biserica Armeana a criticat legea franceza

Patriarhul bisericii armene din Turcia a criticat si el legea, care, in opinia sa, ar putea atrage represalii impotriva celor 80.000 de armeni care mai traiesc aici. Pentru a intra in vigoare, legea mai trebuie votata de Senatul francez si semnata de presedintele Jacques Chirac. Liban a adevenit, in acest timp, un nou loc de manifestare a disputei istorice dintre turci si armeni unde traieste o importanta comunitate armeana. Mii de oameni au protestat ieri, la Beirut, fata de participarea trupelor turcesti in cadrul Fortei Natiunilor Unite din Liban. Manifestantii au calificat prezenta soldatilor turci drept "o insulta la adresa memoriei colective armenesti". Ei au elogiat, in schimb, legea votata de deputatii francezi, care pedepseste cu inchisoarea negarea genocidului armenilor din Imperiul Otoman.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.