Ape tulburi in politica de la Varsovia. Ieri, deputatii polonezi au amanat votarea unei motiuni depuse de opozitie, de dizolvare a parlamentului. Pentru a trece, motiunea trebuie aprobata de doua treimi din deputati, adica inclusiv de partidul de guvernamant. Popularitatea formatiunii la putere, Lege si Justitie, se afla insa in cadere libera, pe fondul crizei politice. Acum o luna, executivul polonez s-a despartit de partidul Samoobrona (Autoaparare). In prag de impas, liderii acestei formatiuni conservatoare se asteapta sa fie chemati inapoi.

Lege si Justitie a obtinut majoritatea in coalitia guvernamentala in mai, printr-un acord cu Partidul pentru Aparare si cu Liga Familiilor Poloneze. Doua luni mai tarziu, viata politica a tarii se confrunta cu un nou test: demisia pemierului Kazimierz Marcinkiewicz. In locul lui a fost numit fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, Jaroslaw. In noul context, trecerea motiunii opozitiei echivaleaza cu dizolvarea legislativului si, implicit, presupune organizarea de alegeri anticipate. Un oficial conservator a declarat ca ragazul asigurat de amanarea votului va fi folosit de partid pentru a forma o majoritate parlamentara, evitand in acest fel varianta alegerilor anticipate.

"Redresarea" formatiunii Lege si Justitie a inceput odata cu recenta declaratie a premierului Kaczynski, potrivit caruia partidul sau a fost spionat in anii 90. Analistii au interpretat afirmatia drept o incercare de a-si imbunatati pozitia in sondaje, conservatorii pozand in ipostaza de victime ale practicilor regimului comunist.