RASTURNARE DE SITUATIE. Topul celor mai bogati chinezi a fost bulversat de ascensiunea impresionanta a unei femei de afaceri, care a devenit si cea mai bogata femeie din lume.

Zhang Yin, in varsta de 49 de ani, se ocupa cu reciclarea hartiei, o afacere care i-a adus in conturi 3,4 miliarde de dolari, relateaza BBC News Online.

Ea este fondatoarea companiei "Nine Dragons Paper", care importa hartie reciclabila din SUA, pentru a o comercializa in China. Averea ei a avut o evolutie spectaculoasa, crescand de la 375 de milioane de dolari anul trecut, cand se afla abia pe pozitia a 36-a pe lista celor mai bogati chinezi, realizata de "Hurun Report". Valoarea actiunilor "Nine Dragons" aproape ca s-a triplat de cand au inceput sa fie listate la Bursa din Hong Kong, moment de cotitura in cariera magnatului.

A depasit-o pe "mama" lui Harry Poter

Zhang este in prezent cea mai bogata femeie din lume, care s-a ridicat prin propriile puteri, depasindu-le pe starul TV Oprah Winfrey si pe scriitoarea J.K. Rowling, autoarea celebrei serii "Harry Potter". Chinezoaica l-a debarcat pe magnatul vanzarilor, Huang Guagnyu, proprietarul Gome Electrical Appliances. Pe lista realizata de "Hurun Report" se afla 35 de femei si 15 miliardari, un numar dublu fata de anul trecut. Pentru guvernanti, vestile nu sunt tocmai imbucuratoare, premierul Hu Jintao cerand guvernului masuri mai eficiente pentru reducerea decalajului social.

In 1949, Mao Zedong promitea egalitate intre sexe si spunea ca femeile sunt "stapane pe o jumatate de cer". In practica, insa, lucrurile nu au stat deloc asa, reprezentantele sexului frumos fiind depasite in afaceri de barbati. Situatia s-a schimbat spre sfarsitul anilor '70, datorita politicii reformatoare a lui Deng Xiaoping. In topul celor mai bogati zece chinezi, averile variaza de la 3,4 miliarde de dolari la 1,2 miliarde de dolari.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.