Ieri, la Moscova, jurnalista Anna Politkovskaia, in virsta de 48 de ani, cea care a fost ucisa simbata, aparent din cauza articolelor mult prea critice la adresa puterii, a fost inmormintata la cimitirul Troiekurovskoie din capitala rusa. Inainte de inmormintare, presedintele Vladimir Putin a rupt tacerea si a promis ca ancheta pentru depistarea asasinilor va fi "neingradita si obiectiva". Si in alte orase, precum Sankt Petersburg, Ekaterinsburg si Kiev (capitala Ucrainei), s-au tinut slujbe in onoarea jurnalistei aflate pe ultimul drum.

Pe linga rudele indoliate, cortegiul funerar a fost insotit de toti colegii fostei ziariste de la bisaptaminalul "Novaia Gazeta", de oameni politici, grupuri organizate de studenti, precum si o impresionanta masa de oameni necunoscuti. Presedintele Putin nu a participat la inmormintare, dar a avut scuza ca a fost plecat la Dresda, pentru o intilnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. El a avut insa de infruntat, pe linga intrebarile doamnei Merkel, care a declarat anterior ca "acest asasinat arata ca in Rusia democratia sufera", si furia ziaristilor prezenti la conferinta de presa de aseara, unde subiectul libertatii presei a polarizat interesul mass-media.

O haita de ucigasi

Cotidianul rus "Komsomolskaia Pravda" scria in editia de ieri ca jurnalista Anna Politkovskaia a fost victima unui grup criminal format din cinci persoane. Se pare ca unul dintre jurnalistii de la "Pravda" s-a aflat, din intimplare, in apropierea locului unde a fost comis asasinatul, iar acum este martor principal in ancheta deschisa de procuratura rusa. Jurnalistul spune ca "politia cauta cel putin cinci persoane", care au fost filmate de diferite camere de supraveghere. Doi barbati si doua femei au fost responsabili cu urmarirea Annei, iar al cincilea a fost cel care a ucis-o, povesteste Pravda.

In seara crimei, un barbat o astepta pe scarile dintre parter si primul etaj, in cazul in care Politkovskaia nu ar fi urcat cu liftul. Cind jurnalista a intrat in imobil, urmarita de viitorul autor al crimei, o femeie se afla in fata usii. Ceilalti doi complici, un al treilea barbat si cea de-a doua femeie, ii asteptau pe cei doi la bordul unui autoturism. Tot potrivit cotidianului citat, au fost trase cinci gloante, nu patru, insa unul dintre ele a ricosat in perete. La Moscova, cu doar citeva minute inainte de inmormintare, procurorul general al Rusiei a anuntat la televiziune ca "ancheta pentru prinderea criminalilor" se va desfasura sub directa lui supraveghere.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.