Dupa 24 de ore de la asasinarea cu sange rece a ziaristei Anna Politkovskaia, seful statului rus, Vladimir Putin, a ramas tacut. O atitudine pe cat de surprinzatoare, pe atat de umilitoare, pe fondul indignarii generale si a temerilor legate de viitorul libertatii presei din Rusia. Putin a vorbit abia ieri. El a promis o ancheta. Probabil alta decat cea angajata de organele de ordine. Intr-un recent interviu dat publicatiei Newsru.com, Anna Politkovskaia declara ca premierul Ramzan Kadirov a amenintat sa o ucida.

Putin si-a formulat intentia in timpul unei convorbiri telefonice cu presedintele George Bush, care ceruse, cateva ore mai devreme, o clarificare rapida a circumstantelor comiterii acestei crime care a redus la tacere o voce extrem de critica la adresa politicii Rusiei in Cecenia, la adresa metodelor folosite de trupele federale in mica republica separatista din Caucaz, la adresa Kremlinului. In ce masura interventia lui Putin va avea darul de a impulsiona ancheta, ramane de vazut.

Si, in general, cine poate garanta ca un rezultat al cercetarilor corespunde adevarului. Ieri, colegii Annei de la "Novaia gazeta" erau de parere ca uciderea jurnalistei are un mult prea evident substrat politic pentru a o trata ca pe o intamplare de fapt divers. Iar cei vizati sunt Kremlinul, vezi Putin direct, si primul ministru al Ceceniei, Ramzan Kadirov. Dar Putin, nu din perspectiva razboiului cecen, ci prin prisma viitorului sau politic. Mergandu-se pe premisa ca un asasinat cu un astfel de efect pe plan intern si extern va crea haos, va conduce la izolarea Rusiei pe plan extern si-l va determina pe Putin sa mai ramana inca patru ani la putere pentru a nu lasa corabia sa se scufunde definitiv, dar si pentru ca cei aflati in jurul lui sa-si pastreze functiile caldute si banoase.

O versiune putin credibila. In schimb, in ce-l priveste pe Kadirov... "Lui nu i-a placut niciodata pozitia mea consecventa, potrivit careia, indiferent de rangul detinut in societatea cecena, el continua sa ramana un bandit de stat si ca numirea lui a fost cea mai tragica dintre greselile lui Putin". Este un "descreierat, un idiot absolut", isi impartasea din impresii Politkovskaia. "Este un om greu de inteles, dar este un om care poate face tot ce vrea", preciza jurnalista.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.