Premierul japonez Shinzo Abe, angajat intr-un turneu diplomatic in regiune, se duce luni la Seul, pentru a discuta cu presedintele sud-coreen Roh Moo-hyun testul nuclear pe care l-a anuntat Coreea de Nord.
Duminica, la Beijing, liderii Chinei si Japoniei au cazut de acord ca tarile lor nu vor tolera testarea unui dispozitiv nuclear. A fost prima intilnire la nivel inalt chino-japoneza din ultimii cinci ani si se pare ca problema testului nord-coreean duce la o apropiere intre tarile din regiune.

Cu numai trei saptamani in urma, o declaratie comuna a Chinei si Japoniei condamnand Coreea de Nord pentru programul sau nuclear ar fi parut aproape de neconceput. Pe timpul premierului Koizumi relatiile dintre China si Japonia mersesera din rau in mai rau, dar noul premier Shinzo Abe japonez a fost primit cu toate onorurile la Beijing. Iar importanta acordata de Japonia acestei vizite e subliniata si de faptul ca Shinzo Abe a rupt cu traditia ca prima vizita a unui premier nipon sa fie o vizita la Washington.

Cauza este anuntul recent al Fenianului ca va testa un dispozitiv nuclear. Atat pentru China cat si pentru Japonia, a opri Coreea de Nord pare sa capete acum prioritate fata de vechile dispute.

Ofensiva diplomatica a lui Shinzo Abe, care continua astazi in Coreea de sud, a dat fara indoiala roade la Beijing. Dupa intalnirea cu presedintele chinez Hu Jintao, premierul nipon a declarat ca Japonia si China au aceeasi pozitie si ajuns la un acord ferm asupra Coreii de Nord.

Potrivit corespondentului BBC, faptul ca Beijinul a fosta gata sa se alature Japoniei in acea declaratie comuna arata clar cat de alarmata este China de perspectiva unui test nuclear nord-coreean. Intrebarea este acum daca reactia tarilor din regiune si aceasta surprinzatoare unitate sino-japoneza va avea vreun efect la Fenian.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.