"Sute de mii de oameni dintr-una din cele mai sarace tari ale Europei au facut cere de cetatenie romana care le va da acces la piata muncii din Uniunea Europeana de anul viitor", scrie Daily Star.
Nici Daily Mail nu se lasa mai prejos si scrie: "O treime de milion de imigranti din Moldova, cea mai saraca tara a Europei si-au asigurat intrarea pe usa din dos in Marea Britanie".

"Fara bani si perspective, 300 de mii de moldoveni se indreapta catre noi", isi incepe artoicolul Daily Star.
Nu numai cele trei tabloide folosesc astfel de previziuni apocaliptice. "Sute de mii de moldoveni ar putea veni de anul viitor in Marea Britanie", titreaza Daily Tesegraph, ziarul de calitate cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie.

Care este de fapt adevarul

Sursa informatiilor este viceconsulul Romaniei la Chisinau, Lucian Stanica, care declarase in premiera marti 3 octombrie la BBC ca in lunile august si septembrie s-au primit la Consulat 300 de mii de scrisori inregistrate cu cereri de cetatenie.
Cum o scrisoare contine uneori cereri pentru mai multe persoane, numarul solicitantilor este mult mai mare. Dar Marea Britanie nu are motive de teama.
O scrisoare cu cerere de redobandire a cetateniei este doar un prim pas.

Dupa modificarea Legii cetateniei in 2003 au fost depuse doar 30 de mii de dosare - al doilea pas care survine la un timp dupa cererea scrisa, iar in acesti ani au fost atribuite 3000 de cetatenii, deci circa 1000 pe an.

Ministrul Justitiei face precizari

Cum legea cetateniei nu s-a schimbat, nu sunt perspective ca acest numar sa sporeasca seminificativ, mai ales ca o conditie de baza este dovada unei rezidente de minimum 4 ani in Romania, dupa cum spune Mnistrul Justitiei Monica Macovei.
Intr-un interviu la BBC, Ministrul Justitiei a spus ca a fost infiintata o Comisie speciala care se va ocupa de analizarea cererilor venite din Republica Moldova.

Campania din presa britanica survine cu cateva saptamani inaintea deciziei guvernului privind deschiderea sau nu a pietei muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria de la 1 ianuarie.
Cele 4 cotidiane citate nu au ascuns niciodata opozitia lor fata de venirea lucratorilor din cele doua tari in Marea Britanie, iar prezentarea trunchiata a situatiei cererilor si acordarilor de cetatenie persoanelor din Republica Moldova reprezinta un argument foarte convenabil pentru aceste ziare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.