Mexicanii deja l-au botezat "Zidul Rusinii" sau "Zidul Berlinului", dar oficialii republicani din statele Texas, New Mexico, Arizona si California sint decisi sa il duca la bun sfirsit.

Noua lege prevede si alocarea de fonduri, numai anul viitor urmind a fi cheltuite 1,2 miliarde de dolari. Scopul gardului, care va fi inalt de trei metri, este ridicarea unei bariere in calea imigrantilor, chiar daca inclusiv presedintele Bush observa ieri ca: "Numai gardul singur nu va fi suficient pentru a stopa imigratia". Mai sint necesare si alte reforme, mai ales in domeniul legislatiei muncii, pentru a descuraja munca "la negru". In prezent, se estimeaza ca in Statele Unite traiesc si muncesc in ilegalitate peste 12 milioane de imigranti. Gardul, spune presa americana, va fi un aprig subiect de disputa electorala la alegerile din noiembrie.

Mexicul, in calitatea sa de stat direct afectat de aceasta masura, a anuntat deja ca "gardul este o rusine", care va afecta "grav" relatiile bilaterale. Dar, dupa ce miercuri ministrul de Externe mexican, Luis Ernesto Derbez, il avertiza pe Bush ca daca va semna actul, Mexicul il va reclama la Natiunile Unite, ieri, fostul presedinte mexican Vincente Fox a fost mult mai calm si spus doar ca gestul american echivaleaza cu ridicarea "Zidului Berlinului", iar "americanii, ca si germanii, il vor darima singuri, intr-o zi". Noul presedinte ales, Felipe Calderon, a fost cel mai rezervat. El a rostit numai citeva cuvinte: "Gardul nu va rezolva problema imigratiei" si a refuzat alte comentarii.