Trupele NATO au preluat responsabilitatea militara in tot Afganistanul. Pana acum, sapte provincii din est erau supervizate de militarii americani, ele trec acum sub controlul fortelor de securitate NATO. Fortele NATO care au preluat controlul operatiunilor in sudul tarii acum doua luni au intampinat o rezistenta semnificativa si e de asteptat ca in zona estica, controlata de talibani si de bandele producatorilor de opium violentele sa se intensifice.

Provinciile estice sunt considerate de multi, inclusiv de presedintele Pakistanului, Pervez Musharaf, drept un teritoriu controlat de Al Qaeda. Sunt provincii neprimitoare, acoperite de paduri. Secretarul general Jaap de Hoop Scheffer sustine ca exista un motiv foarte serios pentru care NATO trebuie sa intervina in aceste regiuni.

"Unul dintre motive pentru care talibanii si altii ca ei incearca sa scoata NATO din zona este ca NATO intra in teritorii considerate pana nu demult, drept pamantul nimanui", spune secretarul general NATO.
"Vreau sa spun ca talibanii, sefii cartelurilor de droguri sau de bande armate, criminalii - erau cei care ocupau aceste provincii. Nu mai era nimeni pe-acolo. Uneori, treceau trupele coalitiei internationale."
"NATO a dublat prezenta militara pe care o are in zona si nimeni, fie taliban sau sef de cartel al drogurilor nu va fi prea incantat vazand toti acesti militari venind, gonindu-i, privandu-i de afacerile foarte banoase pe care le aveau in zona", mai spune Jaap de Hoop Scheffer.

NATO va prelua comanda celor peste 13 mii de soldati americani din estul Afganistanului sub conducerea generalului locotenent britanic David Richards. Dintre cei 41 de mii de soldati straini din 37 de tari, aflati pe teritoriul Afganistanului, doar 8 mii de soldati americani nu se vor supune controlului NATO.

E vorba despre trupele speciale implicate in urmarirea teroristilor Al Qaeda sau implicati in operatiuni aeriene. Numarul total al militarilor americani din Afganistan ramane in continuare de circa 21 de mii. Talibanii au initiat, in ultimele doua luni, o contraofensiva pe scara larga in regiunea sudica si in cea estica.

In lupte au murit, conform statisticilor americane, peste o mie de talibani in vreme ce NATO a pierdut 32 de soldati si alti 14 au murit intr-un accident de avion.

Khaled Pashtun care este membru al parlamentului pentru provincia Kandahar si vicepresedinte al comitetului de parlamentar de securitate crede insa ca este esential ca prezenta armata in regiunea estica sau in cea sudica sa fie continua.

"NATO joaca un rol pozitiv, extrem de important in Afganistan. Rau e ca, dupa marile operatii, ca aceea din sud, trupele pleaca si insurgentii se intorc pentru ca nu mai e nimeni sa-i goneasca", spune Khaled Pashtun.

Insa comandantul militar al NATO, generalul american James Jones, a afirmat ca armata are solutii provizorii si ca nu se va putea rezolva criza din Afganistan pe cale militara. Occidentul ar trebui sa faca mai mult pentru a distruge industria drogurilor din regiunile estice si sudice.

"Sunt increzator ca putem face fata cu succes oricarei confruntari in Afganistan, insa adevarata problema a Afganistanului este cat de eficienta este operatiunea internationala de reconstructie si ajutor umanitar", a spus generalul american James Jones.
Generalul James Jones a mai spus, in cadrul unei intilniri organizate la Washington de consiliului pentru relatii interntionale, ca, din punctul sau de vedere, cea mai eficienta strategie pentru Afganistan este o mai mare coerenta si eficienta a programelor de asistenta si ajutorare.

Deocamdata, doar armata poate sa incerce sa tina sub control productia de opium. A distruge aceasta industrie, spun liderii NATO, este una dintre prioritatile militarilor. Conform unui raport al Natiunilor Unite dat publicitatii saptamana trecuta, in Afganistan recolta de mac din acest an va atinge cote record. Raportul sustine ca Afganistanul va furniza 92 la suta din productia mondiala de opium, materia prima din care se sintetizeaza heroina.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.