Comisia Europeana a declarat ca va recomanda tarilor membre ale Uniunii Europene sa impuna un sistem de vize pentru diplomatii americani fiindca Washingtonul nu a ridicat vizele pentru cele 25 de state ale Uniunii.

Joi, ministrii de interne si justitie din statele europene vor discuta problema refuzului Washingtonului de a ridica vizele pentru cetatenii Greciei, Ciprului, Maltei si a celor sapte tari est-europene care au aderat la Uniunea Europeana in 2004.

Purtatorul de cuvant al Uniunii Europene a declarat ca e de asteptat ca ministrii de interne si justitie sa sprijine propunerea Comisiei privind impunerea de restrictii diplomatilor americani.

Criterii de siguranta

Potrivit unei intelegeri intre Uniunea Europeana si Statele Unite, majoritatea cetatenilor din statele Uniunii Europene care au pasapoarte biometrice (acte care contin un microchip cu datele biometrice de identificare a posesorului adica amprenta faciala, digitala sau cea a irisului) pot petrece pana la trei luni in Statele Unite fara sa aiba nevoie de viza, si viceversa.

Dar Washingtonul afirma ca Grecia si cele 10 state care au aderat la Uniune in 2004, cu exceptia Sloveniei, nu indeplinesc criteriile pentru a fi incluse in acest acord.

Potrivit purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, comisarul european pentru justitie Franco Frattini a trimis o scrisoare ministrului american pentru siguranta interna in care afirma ca nu mai poate fi acceptata situatia actuala, dat fiind ca ingrijorarile privind securitatea nu sunt relevante in cazul statelor care se conformeaza legilor, standardelor si politicii Uniunii Europene.

Noile membre ale Uniunii Europene care nu au fost incluse in programul de ridicare a vizelor pentru Statele Unite au cerut Uniunii sa faca presiuni asupra Washingtonului iar unele dintre tari, inclusiv Grecia si Slovacia, au impus deja un sistem de vize diplomatilor americani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.