DEZVALUIRI. Patria tigarilor de foi si a dictatorilor revolutionari, Cuba se numara printre statele cu cea mai longeviva populatie. Ce anume face viata in Cuba atat de frumoasa si lunga au incercat sa descopere cercetatorii cu ocazia unui Congres National de Geriatrie.

Cuba a fascinat dintotdeauna prin exoticul si insolitul peisajului, prin oamenii patimasi si muzica latino. Urmasi ai capitanului Che Guevara, cubanezii sunt printre cei mai longevivi oameni de pe glob. Secretul centenarilor latino-americani este destul de simplu:
cafea, trabucuri si mult sex, potrivit cercetarilor desfasurate de Nancy Nepomucemo in provincia Villa Clara, detinatoarea recordului national la speranta de viata. Mai mult de jumatate dintre centenarii Cubei locuiesc in aceasta regiune, majoritatea pastrandu-si "tineretea" in gandire. Ce i-a surprins pe oamenii de stiinta a fost faptul ca, desi la o varsta inaintata, batranii participa la muncile grele din agricultura alaturi de nepotii mai tineri.

Modul de viata calculat, cafeaua, trabucurile, iubirea, aceasta ar fi, in opinia batranilor, reteta pentru o viata lunga. Studiul face parte dintr-o strategie guvernamentala de sprijinire a populatiei varstnice, precum si de crestere a sperantei de viata de la 78 de ani, cat este acum, la 80 de ani. Considerate vicii, fumatul trabucurilor si cafeaua nu provoaca cubanezilor boli mortale, ci, in mod paradoxal, asigura o batranete lunga si lipsita de griji.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.