Din sapte posibili candidati la presedintia Frantei, inscrisi in cursa electorala din partea Partidului Socialist (PS), au mai ramas numai trei. Segolene Royal, Laurent Fabius si Dominique Strauss-Kahn se vor bate acum pentru sprijinul colegilor de partid, carora le revine misiunea de a decide cine va reprezenta PS la alegerile din primavara lui 2007.

Fostul premier Lionel Jospin, Francois Hollande si Jack Lang au renuntat sa-si depuna oficial candidaturile la nominalizare. Pasul urmator este validarea candidaturii celor trei, pe 7 octombrie, de catre consiliul national socialist, un fel de parlament intern. Dupa aceasta ultima formalitate, cateva dezbateri interne, ca un fel de incalzire inainte de testul major. La 16 noiembrie, membrii PS isi vor desemna candidatul la succesiunea lui Chirac. Segolene Royal, favorita in cursa interna, considera acest proces "penibil", in timp ce contracandidatii sai considera ca este un test "util", dupa cum citeaza cotidianul francez "Le Monde".

Royal pare increzatoare in succesul sau, dar si ceilalti doi oponenti au fluturat deja liste de sustinere consistente. Deocamdata, liderii locali ai socialistilor nu s-au grabit sa-si afirme sprijinul pentru un candidat sau altul. Lionel Jospin a precizat doar ca gruparea sa nu o va sustine pe Segolene Royal. Laurent Fabius are sanse sa-i castige pe sustinatorii lui Francois Hollande, care nu mai candideaza. Ce urmeaza? "Bluf, tradari si surprize. Si cateva necunoscute", scrie "Le Monde".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.