Secretarul de Stat american Condoleezza Rice a dat un avertisment clar Coreei de Nord sa nu puna in aplicare planul privind testarea unei arme nucleare.

Autoritatile nord-coreene si-au anuntat intentia de a face acest test prin intermediul unei declaratii citita la televiziunea de stat. "Amenintarile extreme ale Statelor Unite cu un razboi nuclear, sanctiunile si presiunile determina Coreea de Nord sa faca un test nuclear, acesta fiind o masura esentiala in vederea intaririi capacitatii nucleare de auto-aparare", se precizeaza in declaratia autoritatilor de la Phenian. Ministerul nord-coreean de Externe afirma ca Statele Unite au declarat efectiv razboi Coreei de Nord prin rezolutia ONU care a impus sanctiuni in luna iulie si ca Phenianul se vede nevoit sa ia masuri.

Ministrul american de Externe a avertizat insa ca un test nuclear va fi interpretat ca un gest provocator din partea Coreei de Nord."Un test nuclear va schimba situatia din peninsula coreeana si Statele Unite vor trebui sa analizeze optiunile pe care le au la dispo-zitie dar vreau sa subliniez ca ar fi un act extrem de provocator din partea nord-coreenilor. Vreau sa le reamintesc ca aceasta nu este o problema doar pentru Statele Unite ci pentru intreaga regiune", a subliniat Condoleezza Rice. Coreea de Nord nu a precizat data la care va avea loc testul nuclear.

Premierul japonez propune formarea unui front asiatic

Premierul japonez Shinzo Abe a cerut ieri formarea unui front unit asiatic, din care sa faca parte Japonia, China si Coreea de Sud, pentru a face presiuni asupra Coreei de Nord care ameninta cu efectuarea unui test nuclear. "Ar trebui adoptate masurile potrivite in cooperare cu China si Coreea de Sud", a declarat Shinzo Abe in fata Parlamentului (Dieta), in replica la anuntul Coreii de Nord privind efectuarea unui test nuclear. "Anuntul Coreii de Nord este foarte regretabil. Daca va efectua testul, aceasta nu ii va fi niciodata iertat", a declarat premierul nipon conservator, care se va deplasa luni in Coreea de Sud pentru un summit cu presedintele sud-coreean Roh Moo-hyun, primul dupa aproximativ un an.

China lanseaza un apel la retinere Coreei de Nord

China a lansat ieri Coreei de Nord un apel la "calm si retinere" dupa anuntul facut in ajun de Phenian de a efectua un test nuclear. "Speram ca Phenianul va manifesta calm si retinere", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, Liu Jianchao. "Speram de asemenea ca toate partile implicate vor solutiona intr-o maniera pasnica preocuparile prin intermediul dialogului si al consultarii si vor evita actiuni ce ar putea provoca tensiuni", a adaugat oficialul chinez.

Australia il convoaca pe ambasadorul nord-coreean

Australia, una dintre putinele tari care intretin relatii diplomatice cu regimul comunist nord-coreean, a anuntat, ieri, ca va convoca ambasadorul Phenian-ului pentru a protesta impotriva amenintarii de a se proceda la un test nuclear. "Ne vom exprima cu fermitate opinia noastra si o vom face direct la ambasadorul nord-coreean" - a declarat ministrul australian de Externe, Alexander Downer. Ministrul s-a declarat "profund preocupat de faptul ca Phenian-ul poate crede ca acel test ar ameliora securitatea sa". "Acel test va avea asupra Coreei de Nord efectul invers fata de cel preconizat" - a mai adaugat seful diplomatiei australiene pentru postul de televiziune ABC.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.