Duma de Stat a Rusiei a aprobat sanctiunile impotriva Georgiei. Rusia a taiat deja legaturile de posta si transport dintre cele doua tari, in urma arestarii, saptamana trecuta, in Georgia, a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj. Acestia au fost intre timp eliberati si transportati la Moscova, dar liderii politici ai Rusiei se declara nemultumiti de ceea ce ei numesc "politicile anti-rusesti" ale Georgiei. Politia moscovita a facut raiduri si a inchis mai multe intreprinderi georgiene.

Presedintele Putin le-a a multumit pentru sprijin liderilor partidelor parlamentare in ajunul dezbaterilor din Duma si a avertizat ca nu va tolera ca Georgia sa provoace Rusia.

"Sunt recunoscator legiuitorilor pentru spjinul acordat puterilor executive in vederea apararii drepturilor cetatenilor nostri din afara granitelor. majoritatea cetatenilor rusi ne sprijina. Desigur, discut in cazul de fata despre Georgia. Nu voi permite nimanui sa vorbeasca Rusiei intr-un limbaj al provocarii si santajului" - a spus domnul Putin.

Provocare, santaj, abuz de forta, ocupatie banditeasca si terorism de stat... Sunt numai cateva din acuzatiile schimbate de Rusia si Georgia in ultima saptamana. Si definesc stadiul in care s-a ajuns in relatia tot mai tensionata, de dupa venirea la putere a presedintelui georgian Mihail Saakashvili.
Deja, autoritatile ruse sicaneaza sau inchid intreprinderile georgiene la Moscova. Unor trupe teatrale li s-a spus ca reprezentatiile lor au fost anulate.

Si politiceni rusi influenti cer ca toti imigrantii georgieni care lucreaza ilegal in Rusia sa fie deportati.

Reactia furibunda a Moscovei dupa arestarea saptamana trecuta a patru ofiteri rusi, acuzati de spionaj, spune ceva important despre pozitia Rusiei.
Mai intai, ca Rusia e hotarata sa impiedice intrarea Georgiei in NATO. Si in al doilea rand, ca Rusia inca nu iarta valul asa numitelor "revolutii colorate" care au adus la putere guverne pro-occidentale in cateva foste republici sovietice.

Unul dintre cei mai cunoscuti comentatori rusi de televiziune a afirmat de fapt ca Georgia nu e decat o unealta, folosita de occident in incercarea de a submina influenta Rusiei.

Presedintele Saakashvili a adoptat o schimbare de ton, declarand la BBC ca de fapt, "nu are probleme" cu Rusia.

Dar multi observatori au remarcat ca alegerea cuvintelor, cand presedintele georogian vorbeste englezeste, pentru o audienta internationala, e foarte diferita de retorica nationalista folosita de el in tara.
Acolo, i-ar putea aduce capital politic. Dar cele spuse de el in Georgia sunt relatate si in Rusia, iar acolo sunt considerate o incercare deliberata de a umili Rusia si a-i submina pozitia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.