3 octombrie este Ziua Nationala a Germaniei, aniversarea reunificarii tarii. La 3 octombrie 1990 s-a infaptuit unitatea politica intre Germania de Vest si cea de Est.

Reunificarea este sarbatorita printr-o serie de ceremonii, la care participa cancelarul Angela Merkel si presedintele Horst Koehler. Germanii ar fi putut sarbatori reunificarea la 9 noiembrie, fiindca in acea zi a anului 1989 a cazut Zidului Berlinului. Ziua ar fi coincis cu fondarea primei republici germane, in 1918, si cu infrangerea primei tentative de lovitura de stat a lui Hitler, in 1923. Aceeasi data aminteste insa si de primul pogrom nazist impotriva evreilor, in 1938. Din aceasta cauza s-a renuntat la desemnarea zilei de 9 noiembrie ca zi nationala a Germaniei. Inainte de unificare, ziua nationala in Germania de Vest era 17 iunie, data care amintea de revolta muncitorilor din estul tarii, controlat de sovietici. In Germania de Est, sarbatoarea nationala era 7 octombrie, ziua proclamarii Republicii Democrate Germane, in 1949.

In urma celui de-al doilea razboi mondial, Germania inclusiv Berlinul au fost impartite in patru sectoare, controlate de catre Franta, URSS, Regatul Unit si Statele Unite. Aceasta impartire a culminat prin constituirea pe teritoriul Germaniei a doua state germane: partea de apus s-a numit Republica Federala Germania (RFG, Germania de Vest sau Bundesrepublik Deutschland), iar partea de rasarit, orientata spre URSS, s-a numit Republica Democrata Germana (RDG, DDR, Germania de Est sau de Rasarit).

Germania de vest si-a recuperat rapid nivelul de dinaintea razboiului, devenind o putere economica importanta a Europei. In 1990, dupa caderea comunismului in Europa, cele doua state germane s-au reunificat, prin aceea ca landurile fostei RDG au aderat oficial la RFG, adoptand bine-inteles si constitutia RFG. Tratatul care a definit aceasta reunificare se numeste "Doi Plus Patru" (a fost incheiat de catre cele doua state germane si cele patru puteri care detineau suveranitatea asupra intregii Germanii: SUA, Marea Britanie, Franta si URSS). Statul unit este acum una dintre cele mai importante tari din Uniunea Europeana si din lume.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.